God och sund höstmat!
God och sund höstmat
Under hösten finns det gott om smakfull mat som värmer lite extra. Dessutom finns det ett fantastiskt urval av färska råvaror fulla av goda näringsämnen. Vi ger dig inspiration till härlig höstmat!

God och sund höstmat

God och sund höstmat


Under hösten finns det gott om smakfull mat som värmer lite extra. Dessutom finns det ett fantastiskt urval av färska råvaror fulla av goda näringsämnen. Vi ger dig inspiration till härlig höstmat!


God och sund höstmat!

På hösten finns det många goda och färska råvaror, allt från lammkött till frukt, bär och grönsaker. Nu är det dags att plocka fram grytorna och njuta i köket.


Höstmaten är dessutom full av näringsämnen som kroppen behöver för att hålla sig i gång.


Rotfrukter – vitaminer, antioxidanter och naturliga fibrer

Hösten erbjuder oss en rad av rotfrukter, och många av dessa gör sig väldigt bra i soppa. Vad passar väl bättre än varm grönsakssoppa med färskt bröd en kall dag! Soppa är inte bara gott och mättande, men också en billig måltid - samt ett enkelt sätt att introducera fler grönsaker i kosten.


Kokar du dubbel portion kan du frysa ner och äta som matlåda på jobbet.


Värmande grönsakssoppa

2 klyftor vitlök

2 msk riven färsk ingefära

1 lök

1 purjolök

1 rotselleri

3 morötter

½ t kålrot

2 l grönsakbuljong (färdigblandad)

Hackad färsk timjan

Salt och peppar


Fräs finhackad vitlök, riven ingefära och tärnad lök lätt i smör innan du häller över det i en kastrull med varm grönsaksbuljong. Fräs purjolök, rotselleri-, morots- och kålrotstärningar i smör innan du häller ner dem i den varma buljongen.


Koka tills allt är mjukt, cirka 10 minuter. Smaka av soppan med salt och peppar. Strö över lite finhackad färsk timjan vid servering. Om du vill, kan du tillsätta kött- eller kycklingbitar eller korv i skivor. Grovt bröd är gott att servera till.


Svenska plommon – ett säkert hösttecken

På hösten kommer äntligen de saftiga svenska plommonen. Många tycker plommon är bäst att äta som de är, men du kan också använda dem i sylt, i pajer och bakverk som den här plommonkakan som vi ger dig receptet på.


Plommon har lågt fettinnehåll och högt kostfiberinnehåll. Förvara plommon i kylskåpet vid 2–4 ºC.


Plommonkaka

175 g smör

2 dl brunt socker

10 plommon

1 tsk vaniljsocker

3 ägg

1 dl vetemjöl

1 dl finmalta mandlar


Sätt ugnen på 180°C. Använd en kak- eller pajform. Smörj den med lite smör innan du lägger i bakpapper (så att det fäster bättre).


Smält 2 msk smör och häll i formen på bakpappret. Strö över 3 msk av det bruna sockret. Dela plommon i två och ta bort stenarna. Lägg plommonen i formen med skinnsidan neråt. Häll resten av smöret, resten av det bruna sockret och vaniljsocker i en köksmaskin. Kör i någon sekund.


Tillsätt ett ägg åt gången och blanda ordentligt mellan varje gång. Tillsätt mjöl och finmalda mandlar och kör igen. Häll smeten över plommonen. Stek kakan mitt i ugnen i cirka 50 minuter. Låt svalna. Kakan smakar underbart med lite vaniljkvarg eller glass till.


Fisk och omega 3 året runt

Fisk och mat från marina källor har ett högt innehåll av många näringsämnen, och är en god källa till både proteiner, fleromättade marina omega-3 fettsyror, vitamin D, vitamin B12, selen och jod.


Fet fisk som lax innehåller allra mest omega-3 fettsyror, och som tur är passar lax året runt. Lax kan kombineras med spännande smaker, i detta recept serveras laxen med en asiatisk tvist som värmer gott en höstdag!


Laxgryta på asiatisk vis

500 g laxfilé, utan skinn och ben

2 tsk röd curry paste

2 tsk olja

1 citrongräs

1 aubergine

3 limeblad

3 dl kokosmjölk

4 dl fiskbuljong

2 tsk fish sauce

200 g pak choy (evt. kinakål)

100 g haricots verts

salt


Skär laxen i tärningar. Fräs curry paste och olja i en gryta. Banka citrongräs och skär aubergine i bitar.


Ha citrongräs, aubergine och limeblad i grytan tillsammans med kokosmjölk, fiskbuljong och fish sauce. Koka upp, sänk värmen och låt det koka i 10 minuter. Skär pak choy (kan ersättas med kinakål) i bitar, dela haricot verts och häll allt i grytan. Koka i cirka 5 minuter och smaka av med salt. Tillsätt laxtärningarna i grytan och låt de ligga i 2-3 minuter.


Servera grytan med kokt ris.



Källor: Opplysningskontoret for frukt og grønt, godfisk.no