Nu är det blåbärssäsong
Nu är det äntligen blåbärssäsong!
Juli och augusti betyder blåbärsplockning för många av oss. Det är inte bara väldigt gott, du kan även med gott samvete äta stora mängder av dem!

Äntligen blåbärssäsong!

Nu är det äntligen blåbärssäsong!


Juli och augusti betyder blåbärsplockning för många av oss. Det är inte bara väldigt gott, du kan även med gott samvete äta stora mängder av dem!Blåbär är helt enkelt små smakbomber. De behövs få förberedelser innan de äts, skölj dem bara i kallt vatten så är de klara för servering.


Blåbär är underbart goda som snacks, gärna tillsammans med uppskuren frukt, eller i frukostflingorna. Du kan också göra en läcker dessert med färska blåbär och vaniljsås eller med grädde och lite socker. Blåbär är också väldigt gott i pajer och muffins.


Blåbär är traditionellt sett eftertraktat för att göra saft och sylt. Blåbärssaft är en underbar dryck, och blåbärssylt är fortfarande en favorit på pannkakor och våfflor. Om du tycker om smoothies är färska blåbär supergott att ha i. Vardagsmums!


Olika typer av blåbär

I Sverige tänker de flesta av oss på det vildvuxna bäret som vi hittar i skogen på sensommaren när vi pratar om blåbär. Dessa godsaker växer på en flerårig dvärgbuske som tillhör Ericaceae familjen. Den svenska blåbärsäsongen är dessvärre kort men inom loppet av några få veckor på sensommaren produceras något av det allra bästa som svenska floran kan bjuda på!


I butikerna kan du däremot köpa färska blåbär året runt men när du har smakat på dem har du säkert märkt att det inte alls är samma bär. Dessa bär kommer ursprungligen från en närstående buske som finns i Nordamerika, där den kallas för blueberry.


Färska eller frysta?

De odlade nordamerikanska trädgårdsblåbären hittar du i färskvarudisken och de är större än de vildväxande blåbären och de saknar den karakteristiska lila fruktsaften, något som gör dem blekgröna inuti. Du blir därför inte blå på tungan när du äter trädgårdsblåbären. Den största skillnaden ligger i den mycket mildare smaken.


De frusna blåbären som du hittar i frysdisken är däremot inte några trädgårdsblåbär, utan skogsblåbär som är importerade från Sverige, Finland eller Kanada. Där har man rensat stora områden av buskar och träd för att låta blåbärsbuskarna ta över. Dessa är, precis som de svenska vilda bären, proppfulla av smak och färg! Så om du föredrar vilda bär är det bättre att du köper frysta blåbär istället för de färska.


Men om du har chansen att gå till skogen i juli och augusti och plocka blåbär för brinnande livet - så gör det! Då får du också motion på köpet!

Källor:
Opplysningskontoret for frukt og grønt