Håll dig hälsosam och glad under hela vintern!
Håll dig hälsosam och glad under hela vintern!
Vintern kan kännas lång och tung för många. Då är det viktigt att ta till några positiva åtgärder för att ta hand om hälsan och humöret.

Håll dig hälsosam och glad und

Håll dig hälsosam och glad under hela vintern!


Vintern kan kännas lång och tung för många. Då är det viktigt att ta till några positiva åtgärder för att ta hand om hälsan och humöret.


Håll dig hälsosam och glad under hela vintern!

Vintern ligger framför oss återigen. För några betyder snö och mörka kvällar skidåkning, mys framför spisen, varm choklad och magisk natur. Andra tycker att kylan och mörkret är en plåga och längtar efter sol och värme när vintern börjar närma sig. Då kan det kännas frestande att dra sig tillbaka och göra så lite som möjligt.


Men det finns några saker som du kan göra för att hålla humöret och motivationen uppe under vintermånaderna.


Omega-3, vitaminer, mineraler och antioxidanter

Något som hjälper till att förebygga trötthet under vintermånaderna är en sund kost med tillräckliga mängder vitaminer, mineraler och antioxidanter.


Omega-3 har en stor betydelse för hälsan året om. Omega-3 fettsyrorna EPA och DHA är viktiga näringsämnen när kroppen ska upprätthålla hjärta, hjärna och syn.


Livsmedelsverket rekommenderar oss att äta fisk två till tre gånger i veckan, varav fet fisk minst en gång. Till fet fisk räknas fisk som lax, makrill, öring och sill.


Du kan ge immunförsvaret en boost genom att välja grönsaker och frukt med mycket C-vitamin och antioxidanter. C-vitamin är även viktigt för att öka kroppens upptag av järn från bland annat fullkornsprodukter.


Blåbär är fulla av antioxidanter

Bär är fulla av antioxidanter. Blåbär har länge setts som ett superbär, eftersom det innehåller så mycket näring och antioxidanter.


De aktiva ämnena i blåbär kallas antocyanosider och flavonoider och bidrar bland annat till blåbärets blå färg. Dessa ämnen kallas antioxidanter. Generellt sett är det så att ju mer färg bären har, desto mer antioxidanter innehåller de.


Det finns även kosttillskott med antioxidanter. Argus är ett kosttillskott med blåbärsextrakt och har länge varit en av VNPs mest populära produkter.


Viktigt att få i sig tillräckligt med D-vitamin under vintern

D-vitaminet spelar en viktig roll för immunförsvaret.


Det är egentligen solljuset som är vår huvudsakliga källa till D-vitamin men under vintern är tyvärr inte solens strålar tillräckligt starka för D-vitaminproduktionen som sker i huden. Då är det viktigt att tillföra vitaminet genom kosten och eventuellt komplettera med kosttillskott.


Alla produkter i Fritt Flyt serien från VNP innehåller D-vitamin och omega-3. Tar du tre kapslar om dagen får du i dig 7,5 mikrogram D-vitamin utöver det du får från maten du äter. Du får samtidigt i dig de hälsosamma omega-3 fettsyrorna. För att kunna erbjuda något för var och en så har vi tre produkter i Fritt Flyt serien: Fritt Flyt Omega-3, Fritt Flyt Plus och Fritt Flyt Junior.


Ljus i mörkret

Ett annat tips är att försöka vistas ute i dagsljuset. Ta dig ut på helgen när det är sol. Ta en promenad på lunchrasten. Det finns även specialanpassade lampor som motverkar vinterdepression.


Det är även bra för humöret att vara social och aktiv – även under den mörkare delen av året. Försök att hålla dig aktiv, få tillräckligt med sömn, umgås med andra och ta vara på de trevliga stunderna, det kan göra vintermånaderna en hel del lättare.Omega-3 fettsyrorna EPA och DHA bidrar till att bibehålla hjärtats normala funktion. Positiv hälsoeffekt uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg EPA och DHA.

Omega-3 fettsyran DHA bidrar till att bibehålla hjärnans och synens normala funktion. Positiv hälsoeffekt uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg DHA.

Vitamin C bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress och bidar till immunförsvarets normala funktion. Vitamin C bidrar även till kroppens upptag av järn.

Vitamin C bidrar till normal energiomsättning och till att reducera trötthet och utmattning.


Vitamin D bidrar till normalt upptag av kalcium och till upprätthållandet av normala tänder och ett normalt skelett.

Vitamin D bidrar till att upprätthålla immunförsvarets normala funktion.


Källor: forskning.no