Tips för att ta vara på hjärtat
Tips för att ta vara på hjärtat
Vårt hjärta är egentligen ett fantastiskt organ som slår varje minut, varje timme, varje dag genom hela livet, utan att vila.

Tips för att ta vara på hjärta

Tips för att ta vara på hjärtat


Enkla råd för ditt hjärta


Tips för att ta vara på hjärtat

Vårt hjärta är egentligen ett fantastiskt organ som slår varje minut, varje timme, varje dag genom hela livet, utan att vila. Hjärtat är vår viktigaste muskel och det transporterar blod runt i kroppen så att cellerna kan motta näring och syre. Det finns därför goda skäl till att ta hand om ditt hjärta!


Ärftliga faktorer spelar in när vi pratar om hjärthälsa, men livsstil är också väldigt viktigt för en sund hjärthälsa. Vi ger dig enkla råd som kan hjälpa till att hålla hjärtat friskt.


Ett hjärtvänligt kolesterol

De nordiska näringsrekommendationerna (NNR) uppmuntrar till en hjärtvänlig kosthållning som är hälsosam och varierad med fisk, grönsaker, frukt och bär samt fullkornsprodukter. Välj dessutom magra köttprodukter och rent kött. Inför gärna en vegetarisk dag per vecka och var återhållsam med alkohol. Inspireras även gärna av den typ av mat som vi ofta ser kring Medelhavet, där den viktigaste källan till fett är olivolja.


Det kan verka svårt att göra stora ändringar i kosten för att få en mer hälsosam livsstil, gå ner i vikt eller främja en god hälsa. Det är därför viktigt att göra förändringar som du kan leva med.


Det här kan du hoppa över

Börja med att se över din kost. Är det vissa kaloririka saker som du kan utesluta eller begränsa intaget av? Hur kan du hålla dig undan mättat fett och h��lla saltintaget lågt? Fråga dig själv om du alltid måste salta maten? Kan du använda vegetabilisk olja när du steker istället för margarin? Måste du dricka saft eller läsk? Små förändringar i vardagen kan ha en stor effekt på hälsan!


Använd gärna tallriksmodellen som säger att en tredjedel av tallriken bör bestå av grönsaker, frukt eller bär, en tredjedel av fullkornsprodukter, potatis, fullkornsris eller fullkornspasta och en tredjedel av kött, fisk eller ägg.


Tallriksmodellen kan användas till alla måltider, både frukost, lunch och middag.


Ät omega-3

Omega-3 har dokumenterad effekt på bland annat hjärta, hjärna och syn. Faktiskt så finns det så många som 27 000 publicerade studier om omega-3.


Det råder en bred enighet om att de långkedjade omega-3 fettsyrorna EPA och DHA är bra för hjärtat och en positiv hälsoeffekt uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg EPA och DHA. Men din kropp producerar inte tillräckligt med omega-3 själv, därför måste vi tillföra det via kosten.


Det bästa är att äta marina omega-3 fettsyror ”direkt från källan”. Fet fisk som lax, öring, makrill eller sill är alla goda källor till EPA och DHA. Övrig fisk, skaldjur och alger innehåller också omega-3 men i mindre mängder.


Motion bidrar till ett sundare hjärta

Om du önskar en sund hjärthälsa är det viktigt att röra på sig. Träning gör hjärtat starkare, på samma sätt som att du får starkare skelettmuskulatur av styrketräning. Dessutom är det ett bra sätt att gå ner i vikt. Det är aldrig för sent att börja träna!


Börja lite försiktigt och trappa upp allteftersom formen blir bättre. Testa olika aktiviteter och hitta något som passar just dig och som du trivs med. Folkhälsomyndigheten rekommenderar vuxna att utöva fysiskt aktivitet med måttlig intensitet minst 150 minuter per veckan.


Låt bli cigaretten

Rökning är en riskfaktor för god hjärthälsa. Att fimpa cigaretten en gång för alla är något av det bästa som du kan göra för din hälsa. Det finns flera rökavvänjningsprodukter på apoteket, eller fråga din läkare om råd!-Omega-3 fettsyrorna EPA och DHA bidrar till att bibehålla hjärtats normalfunktion. Positiv hälsoeffekt uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg EPA och DHA.

-Omega-3 fettsyran DHA bidrar till att bibehålla hjärnans och synens normala funktion. Positiv hälsoeffekt uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg DHA.


Källor:

Apotek 1, KK, Nasjonalforeningen for folkehelsen, nhi.no

Nordiske næringsstoffanbefalinger (NNR 2012), Folkhälsomyndigheten