Myndigheternas rekommendationer av omega-3
Myndigheternas rekommendationer av omega-3
Svenska Livsmedelsverket rekommenderar oss att äta fisk två till tre gånger i veckan, varav fet fisk minst en gång. Till fet fisk räknas fisk som lax, öring, makrill eller sill.

Myndigheternas rekommen..

Myndigheternas rekommendationer av omega-3


Svenska Livsmedelsverket rekommenderar oss att äta fisk två till tre gånger i veckan, varav fet fisk minst en gång. Till fet fisk räknas fisk som lax, öring, makrill eller sill.


Myndigheternas rekommendationer av omega-3

Varför ska du äta omega-3?

Det har gjorts över 10 000 vetenskapliga studier om effekten av omega-3. De flesta är positiva och visar ett klart samband mellan att äta omega-3 och underhåll av hjärta, hjärna och ögonhälsa. Både European Food Safety Authority (EFSA), WHO och det Nordiska ministerrådet har inkluderat omega-3 fettsyror i sina näringsrekommendationer.


Svenska Livsmedelsverket rekommenderar att omkring en procent av den energi vi får i oss bör komma från omega-3, här inberäknas både omega-3 från växtriket och marint omega-3. EFSAs rekommendationer för friska personer är ett dagligt intag av 250 mg marint omega-3, detta utgör omkring 0,1 procent av det totala energiintaget.


Fisk och skaldjur är en viktig del av en balanserad kost, dessutom har ett regelbundet intag av omega-3 fettsyrorna EPA och DHA från fisk och skaldjur en dokumenterad hälsoeffekt på hjärta, hjärna och syn. Genom att äta torsk (150 g) och lax (150 g) till middag varje vecka så uppnås EFSAs rekommenderade intag av marint omega-3. För att nå upp till rekommendationerna för vitamin D så behövs det däremot ett högre intag av fet fisk, som till exempel sill.


Omega-3 med trippel effekt!HJÄRTA

Omega-3 (EPA och DHA) bidrar till att bevara hjärtats normalfunktion *


HJÄRNA

Omega-3 (DHA) bidrar till att bevara hjärnans normalfunktion **


SYN

Omega-3 (DHA) bidrar till att bevara en normal syn


*Positiv hälsoeffekt uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg EPA och DHA.

** Positiv hälsoeffekt uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg DHA.


Matkällor

EU har godkänt ovanstående hälsopåståenden och sätter ett minimikrav på 250 mg EPA/DHA dagligen för att uppnå önskad effekt.


I fet fisk som lax, öring, makrill och sill hittar du det nyttiga fettet i själva fiskköttet och under skinnet. Magert fiskkött som torsk och sej innehåller mindre fett. Dessa fisktyper lagrar nämligen sitt fett i levern.


Omega-3 i mat

Matvara EPA mg/g DHA mg/g
Odlad lax 9,4 14.7
Odlad öring 11,7 17,1
Torskfilé 1,0 1,8
Räkor 2,2 1,8
Rökt lax 7,4 11,8
Makrill i tomat 9,7 17,6
Tomatsill 2,7 3,8

Källa: Matportalen

För att täcka ditt dagliga behov av både EPA och DHA kan du till exempel:

  • Äta ca 60 gram lax (564 mg EPA/252 mg DHA)
  • Äta ca 130 gram makrill i tomat (1261 mg EPA/247 mg DHA)
  • Äta 2,5 kilo torskfilé (2500 mg EPA/250 mg DHA)

Äter du 2 kapslar Fritt Flyt Omega-3 per dag får du i dig 300 mg EPA och 216 mg DHA, utöver det du får i dig via din kost.


Svenska Livsmedelsverket rekommenderar oss att äta fisk två till tre gånger i veckan, varav fet fisk minst en gång. Till fet fisk räknas fisk som lax. Öring, makrill eller sill.
Källor:
Livsmedelsverket
Helsedirektoratet
Nordic Nutrition Recommendations
WHO
NIFES


Läs mer om Omega-3 här