Grillad lax på spett med grekisk sallad
Grillad lax på spett med grekisk sallad
Grillspett med lax är lika enkelt som populärt. Du kan också steka grillspetten i en stekpanna.

Grillad lax på spett...

Grillad lax på spett med grekisk sallad


Grillspett med lax är lika enkelt som populärt. Du kan också steka grillspetten i en stekpanna.


Grillad lax på spett med grekisk sallad

Foto: Eline Rønneberg. © Norwegian Seafood Council


4 portioner
Ingredienser

600 g laxfilé, utan skinn och ben
4 st pitabröd
1 msk mald fänkål
1 msk mald kryddnejlika
1 msk chilipulver


Tzatziki
2 dl matyoghurt
1 vitlöksklyfta
1 msk kallpressad olivolja
salt och peppar
1 gurka


Grekisk sallad
2 tomater
½ gurka
3 schalottenlökar
100 g svarta oliver
200 g fetaost
2 msk kallpressad olivolja
2 msk färsk oregano


Tillbehör
4 st grillspett
salt


Så här gör du

  • Värm upp grillen.
  • Skär laxfilén i stora tärningar och trä fyra tärningar på varje spett.
  • Blanda fänkål, kryddnejlika, chilipulver och salt och rulla grillspetten i kryddblandningen.
  • Grilla laxspetten i två minuter på varje sida.
  • Värm pitabröden lätt på grillen precis innan du serverar.


Grekisk sallad

  • Skär tomat, gurka och fetaost i tärningar och schalottenlöken i tunna klyftor.
  • Blanda i oliver och finhackad oregano och häll olivoljan över salladen.


Tzatziki

  • Skala gurkan, dela den på längden, ta ut fröna med en sked och riv den grovt.
  • Salta försiktigt och låt gurkan vila i 15 minuter innan du silar av vätskan.
  • Finhacka vitlök och blanda den med övriga ingredienser.
  • Smaka av med salt och peppar.


Servera laxspetten med pitabröd, grekisk sallad och tzatziki vid sidan av.

Tips: Om du använder grillspett av trä så behöver dem ligga i vatten i ca 30 minuter innan användning.