Silltårta
Silltårta
Det här receptet är lätt att laga, smakar gott och ser fint ut på påskbordet. Botten och fyllningen kan göras dagen innan.

Silltårta

Silltårta


Det här receptet är lätt att laga, smakar gott och ser fint ut på påskbordet. Botten och fyllningen kan göras dagen innan.


Silltårta

4 portioner

Ingredienser

400 gram kryddad sillfilé

8 st ägg

350 gram rågbröd

1 krm kummin

125 gram smör

½ rödlök

1 kvist färsk dill


Bakplåtspapper

Springform


Fyllning

200 gram naturell färskost

3 dl gräddfil

½ tsk socker

1 tsk vitvinsvinäger

1 tsk senap

1 dl färsk dill

1 dl färsk gräslök

½ tsk salt

3 st gelatinplattor

peppar


Tillagning

  • Smaka av sillfiléerna och lägg de i mjölk eller vatten ett par timmar om de är för salta.
  • Koka äggen i 10 minuter och kyl ned i kallt vatten.
  • Skär skorpan av rågbrödet och kör i en matberedare tills allt är finmalt.
  • Tillsätt mald kummin och mjukt smör och blanda till en fast deg.
  • Lägg bakplåtspapper i botten av en springform och smöra kanterna.
  • Tryck ihop degen till en fast botten i formen.

Fyllning

  • Rör ihop färskost och gräddfil till en jämn smet, tillsätt socker, vitvinsvinäger och senap.
  • Vänd ned hackad dill och gräslök och smaka av med salt och peppar.
  • Skär hälften av äggen och sillen i bitar och vänd ned det i röran.
  • Låt geltinplattorna ligga i kallt vatten i ca 5 minuter och kläm ur vattnet när de mjuknat.
  • Lös upp gelatinet i ett par matskedar kokande vatten och kyl sedan ned.
  • Vänd ned en matsked av fyllningen i gelatinet och vänd sedan ned gelatinblandningen i resten av fyllningen med en slickepott.
  • Häll fyllningen jämt över brödbottnen i formen, täck till och låt stå kallt tills fyllningen börjar stelna. Minst tre timmar.
  • Skär resten av sillen i bitar, ägg i skivor och rödlök i tunna båtar och fördela över silltårtan precis innan servering.

Servera med dill på toppen.