Därför ska du äta blåbär!
Därför ska du äta blåbär!
De smakar gott, de växer vilt i Sverige och de är fulla av antioxidanter!

Därför ska du äta blåbär!

Därför ska du äta blåbär!


De smakar gott, de växer vilt i Sverige och de är fulla av antioxidanter!


Därför ska du äta blåbär!

Att äta blåbär regelbundet kan ge positiva hälsoeffekter. Norska näringsexperter har utsett blåbär till en av de sundaste matvarorna som du kan äta. Och det finns ingen anledning till att misströsta över att blåbärsäsongen är över – frysta bär är nämligen ett utmärkt alternativ eftersom bären behåller sitt näringsvärde.


Högt innehåll av flavonoider

Forskning har visat att det lilla blå bäret, som är ett av Sveriges vanligaste bär som växer vilt, har ett väldigt högt innehåll av C-vitamin och antioxidanter. Det finns många typer av antioxidanter och en sort som det finns höga halter av i blåbär är flavonoider.


Flavonoiders inverkan på människor beskrevs för första gången på 1930-talet då Nobelpristagaren Albert Szent-Györgyi upptäckte att det fanns växtämnen som hade en liknande effekt som vitamin C.


Sedan långt tillbaka har växter med ett högt flavonoidinnehåll använts bland annat i folkmedicinen mot en rad olika besvär. I den östra delen av världen är grönt te en av de viktigaste källorna till flavonoider i kosten.


Antocyaniner – färgämnen som gör att vissa frukter och grönsaker är blå, röda eller lila – tillhör ämnesgruppen flavonoider. Innehållet av antocyaniner i blåbär är högre än i både jordgubbar, hallon och tranbär.


Skyddar kroppens celler

Reaktiva syreföreningar, som fria radikaler, bildas hela tiden i vår kropp som en biprodukt när kroppen förbränner syre. När produktionen av skadliga syreföreningar blir högre än vad kroppen klarar av att bryta ner på egen hand, bildas oxidativ stress, som är en form av skadlig oxidation.


Några vitaminer och en del andra ämnen i maten kallas antioxidanter eftersom de kan motverka oxidativ stress som uppstår till följd av fria radikaler. Alla kroppens organ måste skyddas mot skadlig oxidation.


För syn och immunförsvar

Idag finns det också kosttillskott som använder sig utav de nyttiga ämnena som finns i blåbär.


Argus Blåbär från Vesterålens Naturprodukter är ett kosttillskott med blåbärsexttakt i kombination med lutein, zink, selen, vitamin A och vitamin E. Vitamin A, zink och selen bidrar till att bibehålla normal syn och bidrar även till immunsystemets normala funktion. Vitamin E och selen bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.Källor:

Opplysningskontoret for Frukt og Grønt

Norsk Opplysningskontor for Helsekost

www.forskning.no