Detta behöver din kropp
Detta behöver din kropp
Mat gör mer än att bara göra oss mätta. Bra näringsämnen som vi får i oss genom kosten är avgörande för en välfungerande kropp.

Detta behöver din kropp

Detta behöver din kropp


Mat gör mer än att bara göra oss mätta. Bra näringsämnen som vi får i oss genom kosten är avgörande för en välfungerande kropp.


Detta behöver din kropp

Mat är både gott och ger en påfyllning av energi för kroppen. Men olika matvaror har ofta olika innehåll av näringsämnen. Har vi en dålig kosthållning kan inte kroppen få tillräckligt av de ämnerena som den behöver för att fungera optimalt. Det är därför viktigt att äta en allsidig kost med rikligt av grönsaker, frukt och bär.


Vitaminer för immunförsvaret, muskler, skelett, hud och hår

Alla vitaminer deltar i olika biologiska processer. De kan inte ersätta varandra, och det är därför viktigt och äta varierad kost för att få tillräckligt av dom alla.


Vitaminer är inblandade i många viktiga processer, bland annat för att bygga upp och bibehålla muskler, skelett, hud, hår och slemhinnor.


Omvandlingen av kolhydrater, fett och proteiner till energi är också beroende av vitaminer. Dessutom bidrar några av vitaminerna till att kroppen har ett bra immunförsvar.


Vi skiljer gärna mellan fettlösliga vitaminer (A, D, E och K) och vattenlösliga vitaminer (C och B-vitaminer). De vattenlösliga vitaminerna bör vi tillföra kroppen dagligen, eftersom dessa separeras snabbt ut igen genom urinen.


Få tillräckligt med vitamin D

De flesta vitaminerna kan vi få genom vår kosthållning, men vitamin D måste vi ta lite extra av. Detta vitamin får vi från solen. Mellan oktober och april förlorar dock solen något av sin kraft på våra breddgrader, och kroppen kan inte längre producera tillräckligt med vitamin D. Då är det viktigt att äta matvaror som innehåller mycket vitamin D, som till exempel fet fisk.

För vissa är det fortfarande nödvändigt att ta kosttillskott för att få tillräckligt med vitamin D. Alla omega-3 produkterna från VNP innehåller vitamin D.

Vitamin D hjälper till att bibehålla ett normalt immunsystem, en normal muskelfunktion och ett normalt skelett.


Vitamin C genom mat och dryck

Vitamin C kan inte själv bildas i kroppen, och måste därför tillföras via mat och dryck.

C-vitamin är viktigt för immunsystemet och bidrar till normal kollagenbildning, som är viktig för huden, tänderna och broskens normalfunktion, och ett normalt skelett.

Många grönsaker och bär är bra källor till vitamin C, bland annat citrusfrukter, tomater, paprika, broccoli, spenat och jordgubbar, de flesta av oss klarar att täcka det behovet genom vanlig kost.

För de som vill ha ett mer stabilt intag av vitaminer och mineraler, kan ett kompliment vara en lösning. De flesta multivitamin-mineralprodukter innehåller också vitamin C.


Omega-3 från fiskolja

Omega-3 fettsyrorna EPA och DHA är mycket viktiga näringsämnen när kroppen skall bibehålla normalfunktion av hjärta, hjärna och syn. Men kroppen kan bara omvandla små mängder omega-3 till EPA och DHA, så därför behöver vi tillföra detta via kosten året om.

Livsmedelsverket rekommenderar barn och vuxna att äta fisk två till tre gånger i veckan, varav fet fisk minst en gång. Denna rekommendation innebär att minst en portion bör vara fet fisk. Till fet fisk räknas lax, öring, makrill eller sill. För vissa grupper finns mer detaljerade rekommendationer, se livsmedelsverket.se.


Omega-3 för gravida och ammande

Näringsinnehållet i modersmjölken påverkas av vad mamman äter. Omega-3 fettsyron DHA är extra viktigt för gravida och ammande då det kan ha en positiv effekt på utvecklingen av hjärna och ögon hos barnet.


Hållbar omega-3 av hög kvalitet

Som en del av Pfizer-koncernen är Vesterålens Naturprodukter medlem i Global Organization for EPA and DHA omega-3S (GOED). GOED består av marknadens ledande tillverkare och leverantörer av omega-3 fettsyror EPA och DHA och sätter en hög etisk standard för sina medlemmar. Du kan därför vara säker på att våra omega-3 produkter håller en väldigt hög kvalitet!

Flera av våra omega-3 produkter är nu också certifierade av ”Friend of the Sea” – en ledande internationell certifiering för produkter som stammar från hållbart fiske och vattenbruk. Vi på Vesterålens Naturprodukter bryr oss om miljön, och är stolta över att vår Fritt Flyt serie uppfyller kraven för Friend of the Sea certifieringen!


Antioxidanter

Några vitaminer och en del andra ämnen i bland annat frukt, bär och grönsaker ingår på olika sätt i kroppens mekanismer för att ta hand om överskottet av fria radikaler. Ämnen kallas antioxidanter. Flera näringsämnen fungerar som antioxidanter, till exempel vitamin E, vitamin C, riboflavin och selen.

Bland grönsaker är det grönkål som innehåller mest antioxidanter, men bra källor är också bland annat chilipeppar, rödkål, paprika och kronärtskocka.

Bär har också visat sig innehålla massa antioxidanter. Speciellt blåbär och björnbär är bra källor. De effektiva ämnena kallas anticyanosider och flavonoider, och ger bland annat den blåa färgen åt bären.


Blåbärsextrakt

Det finns också tillskott med blåbärsextrakt. Argus är ett tillskott från VNP med blåbärsextrakt och lutein från tagetesblomman. Dessutom får du vitaminer och mineraler som är bra för synen, tar vara på immunförsvaret och skyddar cellerna i kroppen.Omega-3 fettsyrorna EPA och DHA bidrar till att bibehålla hjärtats normalfunktion.
Positiv hälsoeffekt uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg EPA och DHA.
Omega-3 fettsyran DHA bidrar till att bibehålla hjärnans och synens normalfunktion.
Positiv hälsoeffekt uppnås vid dagligt intag av 250 mg DHA.
Omega-3 fettsyran DHA bidrar till normal utveckling av ögon och hjärna hos både foster och ammande spädbarn. Positiv hälsoeffekt uppnås vid dagligt intag av 200mg DHA, i tillägg till det rekommenderande dagliga intaget av omega-3 fettsyror för vuxna som är minimum 250 mg EPA och DHA.
Vitamin C och D bidrar till att bibehålla normalt immunförsvar.
Vitamin D bidrar till att bibehålla normalt skelett och en normal muskelfunktion.
Vitamin A, zink och selen bidrar till att bibehålla normal syn och till immunsystemets normala funktion.
Vitamin E och selen bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.


Ref. PP-BIF-SWE-0107