Detta äter vi till påsk!
Detta äter vi till påsk!
Ägg, choklad, sill, lax och lamm är något av vad de flesta av oss förknippar med påsken. Men var kommer egentligen de här traditionerna ifrån?

Detta äter vi till påsk

Detta äter vi till påsk!


Ägg, choklad, sill, lax och lamm är något av vad de flesta av oss förknippar med påsken. Men var kommer egentligen de här traditionerna ifrån?


Detta äter vi till påsk!

Goda matupplevelser är en viktig del av påskfirandet för de flesta av oss. Frukostbord som är uppdukat med ägg, frallor, sill och rökt lax är något av det som vi ser fram emot lite extra. Dessutom är påsken för många en tid då vi unnar oss lite extra choklad och godsaker.


En del spenderar gärna påskhelgen i fjällen och för att få lite extra energi i skidspåret packas ofta matsäcken med varm choklad och fikabröd. Efter skidturen sitter du kanske vid husknuten och solar under tiden påsklammet blir klart i ugnen.


Det är inte ett sammanträffande att det är just dessa matvaror vi förknippar med påsken. En hel del är stora traditioner vid påskmiddagen.


Ingen påsk utan ägg

Ägg är nummer ett på påskbuffén. Vi äter dubbelt så mycket ägg under påsken jämfört med resten av året – totalt 2000 ton!


Ägget har också varit en kristen symbol relaterat till Jesus uppståndelse och nytt liv. Dessutom var ägg sällsynta förr i tiden, något som bidrog till att det blev betraktat som festmat.


Påsksill

Sill passar bra till ägg. Det är bara under julen som vi äter mer sill än vad vi gör under påsk. Tidigare var det tradition att äta saltad sill i påsken. Detta skulle göra dig så törstig och poängen var att du skulle få känslan av hur Jesus måste ha haft det när han hängde på korset.


En offergåva

En annan påskklassiker är lammsteken. Lammet är den äldsta påsksymbolen och var enligt Bibeln från början en offergåva som judarna var tvungna att slakta och äta innan de flydde från Egypten. Slakt av påsklammet är fortfarande en del av den judiska traditionen. Hos oss är påsklammet en symbol på att Gud offrat sin son för vår skull. Nästan en tredjedel av allt lamm som äts under ett år i Sverige äts under påskhelgen.


Choklad för hela slanten

Vad vore påsken utan choklad? Både små och stora ser fram emot chokladägg och påskägg fulla med godis. Det var på 1700 - talet i Tyskland och Schweiz som påskharen dök upp som en påsksymbol. Traditionen i Europa är att påskharen lägger ut påskägg, antingen chokladägg eller dekorerade ägg och barnen måste leta upp äggen. Det är viktigt att hitta flest ägg.


Sundare än du tror

Om du avstår stora mängder choklad och sötsaker kan du faktiskt äta mycket av påskmaten med gott samvete.


Ägg innehåller både proteiner, fett, vitaminer och mineraler. Ägg innehåller dessutom järn, något en del av oss ofta får för lite av via kosten.


Äter du lax eller sill under påsken så får du i dig de nyttiga omega-3 fettsyrorna. Både sill och lax är nämligen rikt på nyttigt omega-3 fett!


Du kan också unna dig en kopp varm choklad – utan för mycket socker. Det är både vitaminer, proteiner, antioxidanter, järn och kalcium i kakao.


Även lamm har ett högt näringsmässigt värde och är en god källa till zink och järn. Lammkött är också rikt på B-vitaminer, särskilt B12.


Källor:
Livsmedelsverket, gp.se, svenskaägg.se, wikipedia
Svenska Livsmedelsverket rekommenderar oss att äta fisk 2-3 gånger i veckan, varav fet fisk minst en gång. Till fet fisk räknas lax, öring, makrill eller sill. För vissa grupper finns mer detaljerade rekommendationer, se livsmedelsverket.se.


  • Omega-3 fettsyrorna EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion. Gynnsam effekt uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg EPA och DHA.
  • Omega-3 fettsyran DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion och normal synförmåga. Gynnsam effekt uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg DHA.
  • Vitamin D bidrar till immunsystemets normala funktion och bibehålla normal benstomme och normal muskelfunktion.


Ref. PP-BIF-SWE-0135