Hälsosamma trender du bör testa!
Hälsosamma trender du bör testa!
Det dyker ständigt upp nya trender inom kost och hälsa. Det är inte alla som blir så långvariga men här är några som håller måtten.

Hälsosamma trender du bör...

Hälsosamma trender du bör testa!


Det dyker ständigt upp nya trender inom kost och hälsa. Det är inte alla som blir så långvariga men här är några som håller måtten.


Hälsosamma trender du bör testa!

Allt som är nytt är spännande, och inom kost och hälsa är det ständigt nya trender som blir populära. Men allt som är inne är inte nödvändigtvis lika effektivt. Vi tipsar dig om några trender som det faktiskt kan löna sig att testa.


Chiafrö med omega-3

Chiaplantan kommer från Latinamerika och användes flitigt av aztekerna i Mexico, där fröet kan ha spelat en lika stor roll i kosten som majsen. Namnet kan översättas till oljeaktig, något som kan komma av att chiafröet innehåller stora mängder av både omega-3 och omega-6 fettsyror, och dessutom proteiner och mineraler.

Du kan krossa chiafrön eller äta dem hela. Tillsätt gärna lite i frukostgröten, i yoghurten eller strö över salladen. Du kan faktiskt även byta ut ägg mot krossade chiafrön när du bakar. Rör ut 2-3 matskedar chiafrön i 2,5 deciliter vatten. Låt blandningen stå i 15 minuter. Detta ersätter ett ägg i receptet.

Enligt EU är den övre gränsen för dagligt intag av chiafrö 15 gram.


Mer vitaminrika grönsaker i kosten

Det har skett en positiv utveckling i den svenska kosten. Enligt Jordbruksverket har totalkonsumtionen av grönsaker fördubblats under perioden 1980-2011 och konsumtionen av frukt har under samma period ökat med 26 %.

Det riktas ett allt större fokus på miljö och hållbarhet, även när det kommer till vår kost. Allt fler försöker att ha en kött-fri dag varje vecka. Att skära ner på köttproduktionen globalt sett är nämligen ett effektivt sätt att reducera koldioxidutsläppet på.

Matvaror som grönsaker, bönor och kornprodukter har fått mer uppmärksamhet och även snabbmatskedjorna har fler vegetariska rätter på menyn.


Matvaror och grönsaker direkt till dörren

Att få mat direkt hem till dörren är en trend som fortsätter att öka i popularitet. I allt fler delar av landet erbjuds det abonnemang på matkassar med allt från ekologisk mat och raw food till kassar med frukt och grönt eller vardagsmiddag med recept. Matkassarna leveraras direkt hem till dörren eller hämtas ut nära dig.

Du inte bara sparar tid på att få maten direkt hem, du slipper även att planera och handla, du får en mer varierad kost, du får ny inspiration och du kastar även mindre.


Veganmat

Vegansk kost är ytterligare en sak som är på väg upp för trendbarometern. Det öppnar nya veganska restauranger i storstäderna och det finns även veganska matkassar att beställa hem. Några väljer att bli veganer av hälsoskäl medan andra gör det av hänsyn till miljön eller djuren.

Det är framför allt yngre som väljer att haka på dessa trender och enligt Dagens Nyheter kan man se en förändring i Stockholms krogvärld där allt fler veganska restauranger öppnar.

Kosten är baserad på grönsaker, frukt, korn, soyaprodukter, frö, nötter, linser och bönor. Men en vegansk kost kräver att du är medveten om vad du äter och vilka näringsämnen som du kan behöva tillskott av, då bland annat vitamin D och B12, jod, marin omega-3 och kalcium kan vara svårt att få i sig tillräckligt av.

För många kan det dock kanske vara lite drastiskt att börja med en vegansk kost helt tvärt, men det är fullt möjligt att äta veganskt eller vegetariskt några dagar i veckan. Kanske upptäcker du både nya smaker och goda maträtter.

Källor: Jordbruksverket, Greteroede.no, Helsedirektoratet, Dagens NyheterRef. PP-BIF-SWE-0034