Inte bara blåbär
Inte bara blåbär!
Blåbär har använts i hundratals år, både på grund av den goda smaken och näringsinnehållet – det är inte utan anledning att de har blivit så populära.

Inte bara blåbär

Inte bara blåbär!


Blåbär har använts i hundratals år, både på grund av den goda smaken och näringsinnehållet – det är inte utan anledning att de har blivit så populära.


Inte bara blåbär

I Norden är blåbäret mest känt som det vildväxande bäret med rödblått fruktkött som vi hittar i skogen på sensommaren.


Mest omsatt i varuhandeln är däremot de så kallade ”trädgårdsbären” som växer på buskar. De är större, sötare och har en mildare smak än de vildväxande blåbären. Dessutom är den blå färgen begränsad till skinnet, så du blir inte blå på tungan av att äta trädgårdsblåbär.


Blåbär i mat

Färska blåbär kan användas i fruktsallader, frukostblandningar och smoothies. Dessutom passar de utmärkt i söta frestelser som blåbärsmuffins och blåbärspaj. Eller varför inte bara äta dem som dem är, med lite mjölk och socker på?


Det är också gammal tradition att göra saft och sylt av skogsblåbär. Blåbärssaft är ljuvligt att dricka och blåbärssylt är en favorit på pannkakor och våfflor.


Antioxidanter

De effektiva ämnena i blåbär kallas antocyanosider och flavonoider, bland annat ger de bären den blå färgen. Dessa ämnen är så kallade antioxidanter.


Flera näringsämnen fungerar som antioxidanter, till exempel vitamin E, vitamin C, riboflavin, karotenoider och selen. Även zink, mangan och koppar spelar en viktig roll eftersom de bland annat ingår i enzymer med antioxidativa funktioner.


Många andra ämnen i maten, så kallade bioaktiva ämnen, kan fungera som antioxidanter. Bioaktiva ämnen finns bland annat i grönsaker och frukt, te, kaffe och vin.


Skyddar kroppens celler.

Med Argus Blåbärsextrakt får du ett tillskott av antioxidanter, vitaminer och mineraler. Argus innehåller blåbärsextrakt och lutein från tagetsblomman.


Du får dessutom vitaminer och mineraler som är bra för synen, tar hand om immunförsvaret och skyddar kroppens celler.


Argus blåbärsextrakt

Argus är ett kosttillskott med blåbärsextrakt, och har länge varit en av våra mest populära produkter.


I tillägg till blåbär innehåller Argus lutein, som är ett pigment i karotenoid-familjen. På samma sätt som anticyanosider och flavonoider ger färg till blåbär, ger lutein gulfärg till bland annat sammetsblomman.


Argus innehåller också vitamin A och zink som bidrar till synens normala funktion, selen som bidrar till en normal funktion av immunförsvaret och vitamin E som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.


Källor:

Livsmedelsverket


Ref. PP-STX-SWE-0012