mattrend
Mattrenderna under 2018!
Alger, pulver och rötter är några av de saker som vi kommer att äta under 2018 enligt experterna.

Mattrenderna under 2018

Mattrenderna under 2018!


Alger, pulver och rötter är några av de saker som vi kommer att äta under 2018 enligt experterna.


mattrend

Vi blir ständigt allt mer intresserade och medvetna om kosten och önskar en nyttig, spännande och hållbar kosthållning. Vi testar i allt större utsträckning ingredienser och maträtter från olika delar av världen. Samtidigt förväntar vi oss att matproduktionen ska vara miljövänlig och hållbar. Det är några av trenderna som experterna tror kommer att få ett stort genomslag under 2018.


Medvetenheten kring mat ökar

Trenden med ökad medvetenhet om maten fortsätter under nästa år. Många anser redan nu att maten inte bara ska vara nyttig utan även kanske ekologisk, Fair Trade märkt och från frigående djur.


Dessutom har vi blivit allt mer intresserade av att veta var vår mat är odlad, uppfödd eller producerad. Många livsmedelsproducenter följer nu en standard där man kan spåra ingredienserna hela vägen tillbaka och där produktionen måste följa vissa etiska riktlinjer för produktion eller uppfödning.


En annan trend som spås växa sig starkare under 2018 är ”food-waste”-rörelsen. Den handlar om att minska matsvinnet – både i produktionsledet och maten som vi slänger hemma. Rester från råvaruproduktionen används till nya produkter och vi blir mer medvetna om att mycket mat kan användas även efter att hållbarhetsdatumet har passerat.


Vi tillsätter pulver med vitaminer och antioxidanter

Enligt den amerikanska matjätten Wholefoods, kommer pulver bli en het trend under 2018.


Pulver gjort på macaroten – en rotfrukt som är lite lik rättikan och är fullproppad med mineraler och vitaminer, matcha – som är pulveriserade teblad fulla med antioxidanter och den gamla hederliga kakaon är några av de pulver som förutspås bli allt vanligare att använda i till exempel smoothies, juicer, soppor och annat.


Vi använder hela växten

De flesta av oss kanske kastar broccolistammen i soporna idag men under 2018 spås det bli allt trendigare att använda alla delar av grönsakerna när vi lagar mat. Det vill säga att både stjälk och rot ska med. Detta är en förlängning av ”food waste”-trenden som går ut på att minska matsvinnet.


Det kommer att komma kokböcker om visar hur hela växten kan användas i vardagsmaten och kockar kommer att bli allt mer kreativa i användningen av rot-till-stjälk-användningen.


Rosor är röda…

Under de senaste åren har en del trendiga cocktailbarer haft drinkar med ingredienser som fläder och lavendel på menyn. Under 2018 kommer blomstertrenden att fortsätta enligt Wholefoods. Fläder och lavendel kommer att hänga med men vi kommer även att se hibiskus och rosor som används i både mat och dryck enligt livsmedelskedjan.


Alger är supermat

Alger är ett väldigt hållbart livsmedel som odlas snabbt och utan stora belastningar på miljön. Alger är dessutom rika på mineraler och vitaminer. I flera asiatiska länder som Kina, Korea och Japan har man ätit rikligt med alger under alla tider – i både torkad, kokt och färsk form.


Här i Norden har vi varit mindre benägna att äta alger men man tror nu att detta kommer att ändras. Vi blir nämligen hela tiden mer öppna för nya smaker och konstistenser. Alger är dessutom inte tranporteras långt och är naturliga.


Alternativ till socker

Socker kommer att kritiseras ännu mer under 2018 skriver Specialty Food Association’s Trendspotter Panel.


Konsumenterna kommer i en allt mer ökande grad att inkludera nyttigare alternativ till socker. Honung är en av vinnarna i den kategorin. Men även sirap från dadlar, durra och jordärtskocka och även Luo Han Guo (arahantfrukt) kommer användas som alternativ till socker.


Ref. PP-CLV-NOR-0269