Pumpa är rikt på vitamin A
Pumpa är rikt på vitamin A
Släng inte fruktköttet när du skär ut Halloweenlyktan! Pumpa är nämligen hälsosamt och passar till både middagen och när du bakar.

Pumpa är rikt på vitamin A

Pumpa är rikt på vitamin A


Släng inte fruktköttet när du skär ut Halloweenlyktan! Pumpa är nämligen hälsosamt och passar till både middagen och när du bakar.


Pumpa är rikt på vitamin A

Halloween inträffar den 31:e oktober. Halloween kommer ursprungligen från England och Irland, även om många ser det främst som en amerikansk tradition. Dagen firas nu i stora delar av västvärlden. Även i Norden har det varit vanligt att fira Halloween sedan 2000-talets början.


Pumpan hör till på Halloween och många av oss har tagit till oss traditionen att skära ut pumpalyktor. Men släng inte fruktköttet! Det inte bara smakar gott, pumpan är både kalorisnål och full av betakaroten och fiber.


Lätt att variera

Pumpa har en mild och söt smak. Sötman kommer fram extra mycket vid uppvärmning. Du kan både steka, koka, ånga eller använda den i bakning. Använd gärna pumpa i soppor, grytor, kakor eller som tillbehör.


Du kan dessutom äta pumpafröna råa eller rosta dem i en stekpanna och ha som snacks. Fröna används ofta vid bakning, i fröblandningar och i sallader.


A-vitamin

Det är pumpans orangea färg som avslöjar att den är en bra källa till vitamin A. Där sitter nämligen färgämnet betakaroten som kroppen omvandlar till A-vitamin.


A-vitamin bidrar till att bibehålla normala slemhinnor, normal hud och normal syn och bidrar även till immunsystemets normala funktion och normal omsättning av järn.


Mineraler

Pumpan innehåller även fibrer och en del mineraler som kalcium, kalium, järn, koppar och fosfor och dessutom vitamin B, C, E och K.


Den är dessutom kalorisnål – du får bara i dig 18 kalorier per 100 g fruktkött!


Vad kan du göra med pumpan?

Det finns många möjligheter när det kommer till vad du kan tillaga med pumpa. Pumpkin pie är en klassisk känd amerikansk dessert som smakar underbart. Rostar du pumpatärningar i ugnen så får du ett jättegott middagstillbehör. Soppa är också en klar favorit.


Pumpa passar väldigt bra i soppor och smakar väldigt bra ihop med till exempel lök och morot. Testa att göra denna goda pumpasoppa som kan bli en ny favorit. Både hos stora och små!


Pumpa- och morotssoppa


INGREDIENSER


6 portioner

500 g morot

1 lök

500 g pumpa – endast fruktkött

75 g smör

1,2 l vatten

1,2 dl vitt vin

3 kycklingbuljongtärningar

1 msk flytande honung

3 dl matlagningsgrädde

Salt och peppar att smaka av med

Lite finhackad persilja


Gör så här

Skala och hacka morötter och lök. Gröp ur fruktköttet ur pumpan och rensa bort fröna. (Detta kan vara lite kladdigt, så använd gärna engångshandskar). Spara fröna – dessa kan användas. Tärna fruktköttet och mixa det till puré.


Stek grönsakerna och pumpapurén i smör i en stor kastrull på medelhög värme i cirka 5 minuter. Tillsätt vatten, vitt vin, smulad kycklingbuljong (du kan även använda grönsaksbuljong om du vill) och honung.


Koka upp soppan och sänk därefter värmen och låt den småkoka i cirka 30 minuter eller till dess att morötterna är mjuka.


Använd en stavmixer eller liknande till dess att soppan har en jämn och fin konststens. Tillsätt grädden och låt soppan småkoka i cirka 7 minuter. Tillsätt mer vätska om du tycker att soppan är för tjock.


Smaka av med salt och peppar och servera med lite finhackad persilja och ett gott bröd.


Källor: Opplysningskontoret for Frukt og Grønt, I formRef. PP-FRI-NOR-0311