Så äter du hållbart
Så äter du hållbart
En kost med mer frukt, grönt och fisk och mindre kött är inte bara mer hälsosamt utan även mer hållbart. Även matsvinnet har stor inverkan på vårt klimat och vår miljö. Vi ger dig tipsen för en mer hållbar kost.

Så äter du hållbart

Så äter du hållbart


En kost med mer frukt, grönt och fisk och mindre kött är inte bara mer hälsosamt utan även mer hållbart. Även matsvinnet har stor inverkan på vårt klimat och vår miljö. Vi ger dig tipsen för en mer hållbar kost.


Så äter du hållbart

I dag är många av oss inte bara måna om att leva sunt, vi vill även att det vi äter ska vara hållbart för vår miljö.


Allt fler lagar mat från grunden och handlar närodlat och ekologiskt. Saftning, syltning och saltning är mer på tapeten nu än det har varit på länge. Det är även fler som väljer vegetariska alternativ eller försöker äta vegansk mat.


Släng mindre mat

Vi börjar bli allt mer medvetna om hur mycket mat som hamnar i soptunnan. Det är faktiskt så mycket som en tredjedel av all mat som produceras som aldrig äts. Detta beror på svinn i alla led från producenter till konsumenter.


För att slänga mindre mat i vardagen kan det vara en bra idé att planerar dina inköp och använda dig utav en handelslista. Rensa även i kylskåpet, så att du vet vad du har.


Se även till att förvara din mat på rätt sätt. Kom ihåg att kylskåpet bör hålla en temperatur på mellan två och fyra grader. Det är inte heller säkert att det är nödvändigt att slänga maten bara för att bäst före datumet har passerat. Se efter om maten fortfarande är bra!


Ett annat råd är att frysa bröd som inte ska ätas nästkommande dag och ha en dag då du äter rester innan du handlar på nytt.


Ät mer växtbaserat

Vi förbrukar mindre energi och resurser om vi äter korn, frukt och grönt istället för att använda det till djurfoder. Detta är dessutom några av de viktigaste och mest näringsrika matvarorna som vi har.


Ingen mat är mer närodlad än den du odlar själv. Potatis, morötter, örter, tomater, squash och sockerärtor är några växter som är förhållandevis enkla att odla själv hemma i trädgården.


Ett annat tips är att välja mat utefter säsongen. Plocka blåbär på sommaren eller gå ut på svamptur på hösten!


Ät fisk

Fisk är bland annat en viktig källa till vitamin D, selen, jod och de långkedjade omega-3 fettsyrorna. Några arter kan vara hotade av överfiske, så det kan därför vara bra att se över vilka sorter som det är hållbart att köpa.


Räkor, sej, torsk och kolja är till exempel certifierade som hållbara av Marine Stewardship Council (MSC). Detta är världens ledande och mest erkända, oberoende certifierings- och miljömärkningsprogram för viltfångad fisk.


Hållbar omega-3 av hög kvalitet

Om du äter omega-3 tillskott är det även viktigt att se till att dessa är hållbart producerade.


Som en del av Pfizerkoncernen är Vesterålens Naturprodukter (VNP) medlem i Global Organization for EPA and DHA Omega-3s (GOED).


GOED består av marknadens främsta producenter och leverantörer av omega-3 fettsyrorna EPA och DHA och sätter en hög etisk standard för sina medlemmar. Du kan därför känna dig säker på att våra omega-3 produkter håller en hög kvalitet.


Certifierad av Friend of the Sea

Vår Fritt Flyt är dessutom nu certifierad av Friend of the Sea – en ledande internationell certifiering för produkter som härrör från ett hållbart fiske och havsbruk. Vi på VNP värnar om miljön och är stolta över att vår Fritt Flyt uppfyller alla de krav som Friend of the Sea certifieringen innebär!Källor: Regjeringen.no, NaturvernforbundetPP-CLV-NOR-0183