Mat i skål
Smarta och nyttiga mellanmål
När du blir jättehungrig är det lätt att göra ohälsosamma val. Därför rekommenderas det att äta mellanmål under dagen. Men det finns enkla, nyttiga och goda mellanmål du kan äta med gott samvete!

Smarta och nyttiga mellanmål

Smarta och nyttiga mellanmål


När du blir jättehungrig är det lätt att göra ohälsosamma val. Därför rekommenderas det att äta mellanmål under dagen. Men det finns enkla, nyttiga och goda mellanmål du kan äta med gott samvete!


Mat i skål

Det är rekommenderat att äta var 3-4:e timme, men för många av oss kan det ofta gå längre mellan lunch och middag och man behöver något för att hålla igång. En del gillar dessutom att mysa med något gott på kvällen.


När du är hungrig, trött och blodsockret sjunker är det dock lätt att ta till snabba och onyttiga matval. Vem har inte varit på språng med en tom mage och då valt bullar, godis eller korv som tilltugg.


De flesta av oss har behov av ett eller två mellanmål under dagen. Dessa är med och bidrar till en jämn och bra måltidsrytm och förhindrar sötsuget, småätandet och humörsvängningar. Vi ger dig tips på härliga mellanmål som också är bra för kroppen!


Hur mycket skall du äta

Med mellanmål menar vi alltså små, nyttiga måltider som äts mellan huvudmåltiderna, och som gör det enklare och hålla ut till nästa måltid. De nordiska näringsrekommendationerna säger att vuxna bör äta tre huvudmåltider under dagen – frukost, lunch och middag. Dessutom rekommenderas det att äta upp till två mellanmål.


Generellt säger man att ett mellanmål bör ge 100-250 kcal, men detta är helt individuellt och beror på hur mycket du annars äter, aktivitetsnivå och kroppsstorlek. Dessutom spelar det också in hur lång tid det tar till nästa måltid.


Trixet är alltså att helt enkelt att äta riktig mat och riktig mängd! Några gånger räcker det med en frukt, grönsaker eller en hand med nötter, andra gånger behöver vi lite mer för att dämpa hungern. Det är smart att ta med sig nyttigt snacks på jobbet eller på resan.


Smoothie

Redan på 1960-talet var smoothie ett känt begrepp i USA. Här i Norden var det inte förrän i början av detta århundrande som vi blev introducerade till smoothien. Idag har ganska många av oss en mixer eller en smoothiemaskin i köket.


Smoothie kan vara en frukost, ett litet mellanmål när du blir hungrig eller en utsökt dessert. Den kan lagas av olika typer av frukter, bär eller grönsaker. Vill du att den skall vara mer mättande kan du tillsätta nötter, banan eller yoghurt. Eller tillsätt havregryn och korn i frukostsmoothien.


Avokado – grön, god och full av nyttiga fettsyror

Avokado är en fet frukt som ger långvarig mättnadskänsla – därför passar den bra som ett mellanmål. Dessutom är den full av näringsämnen – bland annat C- och E-vitamin och fettsyror. Ät den gärna som pålägg på grovt bröd eller knäckebröd.


Grönsaker, frukt och bär med tillbehör

Skivad paprika, gurkbitar, morötter och sockerärtor är hälsosamma mellanmål som smakar ännu bättre med en kvargdipp. Eller fyll ett tunnbröd med lite grönsaker, kokt skinka och en matsked med keso. En råkostsallad kan också vara gott, använd gärna äpple, ägg, skinka eller kalkonskinka i salladen.


Enbart en frukt är gott som snacks men smakar också underbart tillsammans med lite extra tillbehör. Skär gärna upp frukt och blanda med lättyoghurt och lite nötter. Bär smakar gott med keso - strö gärna över lite nötter. En annan söt men nyttig frestelse är yoghurt naturell med lite honung, müsli och bär.


Avokado - smoothie (frukt.no)

Avokado i smoothie? Ja visst, det är jättegott. Tillsammans med blåbär och banan blir detta sommarens dryck.

Ingredienser
2 portioner

  • 1 banan
  • 2 dl blåbär
  • ½ avokado
  • 1 dl vaniljyoghurt
  • 6 isbitar

Källor: frukt.no, Sida2, MatpratPP-CLV-NOR-0194