Nu är det blåbärssäsong
Nu är det äntligen blåbärssäsong!
Juli och augusti betyder blåbärsplockning för många av oss. Det är inte bara väldigt gott, du kan även med gott samvete äta stora mängder av dem!

Äntligen blåbärssäsong

Nu är det äntligen blåbärssäsong!


Juli och augusti betyder blåbärsplockning för många av oss. Det är inte bara väldigt gott, du kan även med gott samvete äta stora mängder av dem!


Hand med blåbär

Blåbär är helt enkelt små smakbomber. De behövs inte mycket förberedelse innan de äts, skölj dem bara i kallt vatten så är de klara för servering.


Blåbär är underbart goda som snacks, gärna tillsammans med uppskuren frukt, eller i frukostflingorna. Du kan också göra en läcker dessert med färska blåbär och vaniljsås eller med grädde och eventuellt lite socker. Blåbär är också väldigt gott i paj och muffins.


Blåbär är traditionellt sett eftertraktade för att göra saft och sylt på. Blåbärssaft är en underbar dryck och blåbärssylt är fortfarande en favorit på pannkakor och våfflor. Om du tycker om smoothies är färska blåbär supergott att ha i. Vardagsgodis!


Olika sorters blåbär

I Norden tänker de flesta av oss på det vildvuxna bäret som vi hittar i skogen under sensommaren när vi pratar om blåbär. Dessa godsaker växer på en flerårig dvärgbuske som tillhör familjen ljungväxter. Den nordiska blåbärsäsongen är dessvärre kort men inom loppet av några få veckor på sensommaren produceras något av det allra bästa som vår nordiska flora kan bjuda på!


I butikerna kan du däremot köpa färska blåbär året runt men när du har smakat på dem har du säkert märkt att det inte alls är samma bär. Dessa bär kommer ursprungligen från en närbesläktad buske som finns i Nordamerika, där den kallas för blueberry.


Fräska eller frysta?

De odlade nordamerikanska trädgårdsblåbären hittar du i färskvarudisken och de är större än de vildväxande blåbären och de saknar den karakteristiska lila fruktsaften, något som gör dem blekgröna inuti. Du blir därför inte blå på tungan när du äter trädgårdsblåbären. Den största skillnaden ligger i den markant mildare smaken.


De frysta blåbären som du hittar i frysdisken är däremot inte några trädgårdsblåbär, utan skogsblåbär som är från Sverige, Finland eller Kanada. Där har man rensat bort buskar och träd på stora områden för att låta blåbärsbuskarna ta över. Dessa är, precis som de nordiska vilda bären, proppfulla av smak och färg! Så om du föredrar vilda bär är det bättre att du köper frysta blåbär istället för de färska.


Men om du har chansen att gå till skogen under juli och augusti och plocka blåbär för glatta livet - så gör det! Då får du också motion på köpet!


Källor:

Opplysningskontoret for frukt og grønt (frukt.no)


Ref. PP-STX-NOR-0042