Myter om förkylning
Tror du på förkylningsmyterna?
Det finns många åsikter och uppfattningar kring hur man kan undvika att bli förkyld och vad man bör göra om man har blivit det. Men inte allt du hör om förkylning är sant! Vad är myt och vad är fakta?

Myter om förkylning

Tror du på myterna om förkylning?


Det finns många åsikter och uppfattningar kring hur man kan undvika att bli förkyld och vad man bör göra om man har blivit det. Men inte allt du hör om förkylning är sant! Vad är myt och vad är fakta?


Myter om förkylning

Du kan inte förebygga förkylning

Falskt. Det finns flera saker du kan göra för att förebygga förkylningar. Att tvätta händerna är kanske den främsta smittförebyggande åtgärden och för att undvika att bli smittad bör du tvätta händerna ofta. Andra råd är att undvika personer som är förkylda, tvätta ytor och föremål du ofta tar i med bakteriedödande medel och i största möjliga grad undvika att ta på näsa, mun och ögon. Det är nämligen här som smittan lättast kommer in i kroppen.


Vitamin D bidrar till immunförsvarets normala funktion

Sant. Flera näringsämnen bidrar till immunförsvarets normala funktion och du bör därför se till att få i dig tillräckligt av dessa ämnen under förkylningssäsongen. Ett av dessa näringsämnen är D-vitamin. Du kan tillföra kroppen D-vitamin genom att vistas i solen, äta fet fisk eller ta ett kosttillskott.


Äter man inte fet fisk regelbundet så kan ett tillskott av vitamin D vara ett bra alternativ. Tillskott av vitamin D kan vara särskilt viktigt under vintermånaderna då exponeringen i solen minskar.


Svenska Livsmedelsverket rekommenderar alla barn och vuxna att få i sig 10 mikrogram vitamin D per dag. För personer över 75 år är det rekommenderade intaget 20 mikrogram per dag.


Det kan ta lång tid från det att du blir smittad till dess att sjukdomen bryter ut

Sant. Tiden från det att du blir smittad till dess att du blir sjuk varierar vanligtvis från en till tre dagar och en förkylning varar vanligtvis i cirka en vecka. Har du feber i över fyra dagar och om tillståndet inte blir bättre bör du kontakta läkare.


Influensa är som en kraftig förkylning

Falskt. En del av symptomen är liknande men förkylning och influensa härstammar från två helt olika familjer av virus. Förkylning kan ge symptom som rinnande eller tät näsa, irritation och nysningar samt ett lätt tryck över bihålorna. Influensa är betydligt kraftigare och varar längre. Vanliga symptom är feber, smärtor i kroppen, huvudvärk och intensiv torrhosta.


Det är inte alla som smittas som får symptom

Sant. Endast 2/3 av de som smittas av förkylningsvirus utvecklar symptom. Den delen som slipper undan har ofta ett bra immunförsvar som bekämpar viruset innan det gör skada. En hälsosam livsstil med en balanserad kost, tillräckligt med fysisk aktivitet och tillräckligt med sömn är bra för att hålla sig frisk!


Det går inte att bli immun mot förkylning

Sant. Förkylning beror vanligtvis på en virusinfektion i näsa och svalg. Det finns många olika förkylningsvirus.


Du kan inte smitta andra efter att du själv har blivit frisk

Falskt. Det kan ta två till tre dagar från det att du är symptomfri tills viruset är ute ur kroppen. Därmed kan du fortfarande smitta andra. Du bör därför visa hänsyn, tvätta händerna ordentligt och försöka hålla ett visst avstånd till andra människor.


Du kan bli beroende av nässpray

Sant. Många av oss tar till nässpray om vi blir täta i näsa eller bihålor men om man använder mer nässpray än vad som rekommenderas och under en längre tid kan det ha motsatt effekt. Vid långvarig användning kan du uppleva att effekten blir reducerad och att tätheten förvärras. Att vara beroende av nässpray är tyvärr ganska vanligt. Använd nässpray när du är sjuk och har besvär men följ bruksanvisningen noga och håll dig till doseringen. Saltvattenspray är ett bra alternativ.


Du behöver inte kontakta läkare om du är förkyld

Sant och falskt. En vanlig förkylning går vanligtvis över på en vecka. Har du hög feber i flera dagar, nedsatt allmäntillstånd eller andningsproblem bör du kontakta läkare. En vanlig komplikation till förkylning bland vuxna är bihåleinflammation eller öroninflammation.


Ref. PP-BIF-SWE-0037