Så firar vi påsk i Skandinavien
Så firar vi påsk i Skandinavien
I Sverige och Finland klär barnen ut sig till påskkärringar. I Norge hör påsk och deckare samman medan man i Danmark skriver ”gækkebrev” till familj och vänner.

Så firar vi påsk i...

Så firar vi påsk i Skandinavien


I Sverige och Finland klär barnen ut sig till påskkärringar. I Norge hör påsk och deckare samman medan man i Danmark skriver ”gækkebrev” till familj och vänner.


Så firar vi påsk i Skandinavien

Påskägg, påskharen, choklad och lamm är något som många skandinaver förknippar med påsken. Vi har många gemensamma traditioner i de nordiska grannländerna även i påsktider. Men det finns några traditioner i grannländerna som du kanske aldrig hört talas om!


Gul påsk

Gult är den största påskfärgen i hela Skandinavien men så är det inte i alla länder. Det handlar troligen om solen. I vår del av världen markerar solen övergången till en ny årstid då solen stiger och nytt liv spirar och gror. Solen är en symbol för energi och livsglädje och det är troligen därför gult har blivit påskfärgen här i nord.


I många andra fall hör bruket av speciella färger runt högtider ofta ihop med de färger kyrkan använder, så kallade liturgiska färger.


Påskdeckare i Norge

I Norge är det turer till stugan, långa skidturer, tid med familj och vänner, påskägg och påskkycklingar som gäller. Norska barn sätter med spänning ut tomma påskägg natten före påskafton. På natten kommer påskharen och fyller äggen fulla med godis till barnens stora glädje.


För de vuxna är det deckare som gäller under påsken, både i form av böcker och på tv. Detta är en unik norsk tradition som förmodligen startade med en reklamkampanj för en kriminalroman på 1920-talet. En annan förklaring kan vara att det är en ganska lång påskhelg i Norge och att deckare är typisk semesterlitteratur.


Påskkärringar

Här i Sverige är det vanligt att duka fram en påskbuffé med lax, sill och ägg.

Precis som norrmännen så är även vi svenskar förtjusta i choklad under påsktiden. Här i Sverige är det vanligt att barnen klär ut sig till påskkärringar och går runt och knackar dörr och delar ut teckningar i utbyte mot godis. Det ordnas även organiserade äggjakter för barnen.


I delar av Finland är pääsiäisnoita eller påskhäxan en tradition. Bakgrunden till detta kan vara en gammal tro om häxor och trolldom. Bland annat trodde man arr Guds beskydd var som lägst på långfredagen och att de onda makterna därför var extra aktiva under denna dag. Finska barn klär ut sig och delar ut dekorerade kvistar i utbyte mot godis på palmsöndagen eller påskafton.


Även i Finland äts det ofta lamm till påsk och till dessert serveras ofta den mörkbruna puddingen Mämmiel gjord på råg- och maltmjöl och en pudding som heter Pasha. Denna görs ofta med religiösa motiv.


I många finska städer är det dessutom en tradition att bränna bål, för att jaga bort onda makter.


Tävla om flest ägg

I Danmark tävlar barnen om att få flest påskägg. De skriver därför ”gækkebrev” till familj och vänner. Om mottagaren inte kan gissa vem avsändaren är, måste mottagaren ge påskägg till avsändaren.


Även danskarna avnjuter en god påskfrukost med bland annat sill. Det är heller inte helt ovanligt att det serveras både öl och snaps till frukosten.