Våren är bra för hälsan!
Våren är bra för hälsan!
Nu är våren i full gång. Dagarna blir längre och varmare och vi tillbringar mer tid utomhus. Men visste du att våren har en direkt positiv effekt på hälsan?

Våren är bra för hälsan

Våren är bra för hälsan!


Nu är våren i full gång. Dagarna blir längre och varmare och vi tillbringar mer tid utomhus. Men visste du att våren har en direkt positiv effekt på hälsan?


Våren är bra för hälsan!

Säkra tecken på att våren är på väg är bland annat vitsippor, tussilago i dikeskanterna och återvändande flyttfåglar. Snart blir det även varmare och dagarna blir längre. Men har du tänkt på att känslan av mer energi och ett lättare sinne också kan vara vårtecken?


Vi blir gladare

Forskning visar nämligen att om du tillbringar 30 minuter ute i solsken så förbättras ditt humör. Här i Skandinavien är det många som tycker om att vara ute året om men för många av oss är det nog solsken och lite varmare dagar som motiverar oss lite extra att gå ut – och därmed alltså förbättra humöret lite.


Dagarna är längre

Längre dagar har också en effekt på humöret. Studier har visat att det är fler fall av depression under hösten och vintern. Det är främst ljuset som reglerar vår dygnsrytm. Årstidsbunden depression (SAD) är till exempel starkt kopplat till dagens längd. De extra timmarna med solljus under våren har därför en stor effekt.


Dessutom ökar vi ofta aktivitetsnivån när det är ljusare ute, och träning är också en bra medicin mot nedstämdhet.


Solen tillför D-vitamin

Att spendera mer tid utomhus tillför dessutom kroppen mer D-vitamin, som är viktigt för immunförsvaret och skelettet. Du kan även få i dig D-vitamin genom att äta fet fisk som lax, makrill, hälleflundra och sill samt lever och ägg. Många tar dessutom D-vitamin som kosttillskott.


Fritt Flyt produkter från VNP innehåller D-vitamin och omega-3. Tar du tre kapslar per dag får du i dig 7,5 mikrogram D-vitamin utöver det du får genom maten du äter. Samtidigt får du i dig de sunda omega-3 fettsyorna. För att ge ett bredare utbud har vi två produkter i Fritt Flyt serien: Omega-3 och Plus.


Vårstädning är sunt

Till och med den traditionella vårstädningen som sker under våren är bra för hälsan. Forskning visar att vårt hem blir en bättre plats att vara på om du vårstädar eftersom det är en årstid när många kämpar med alleriska besvär.


Dessutom visar studier att ett städat hem gör det lättare att fokusera på andra saker och därmed ger dig ett mer ordnat sinne. Så då är det bara att plocka fram skurhinken.


Njut av våren!Omega-3 fettsyrorna EPA och DHA bidrar till att bibehålla hjärtats normala funktion. Positiv hälsoeffekt uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg EPA och DHA.

Omega-3 fettsyran DHA bidrar till att bibehålla hjärtats normala funktion. Positiv hälsoeffekt uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg DHA.

Vitamin D bidrar till ett normalt immunförsvar och till att bibehålla ett normalt skelett.PP-BIF-SWE-0104