Spinning
Så ska vi träna i 2018
Detta ryktas bli de mest populära träningsformerna det kommande året.

Så ska vi träna i 2018

Så ska vi träna i 2018


Detta ryktas bli de mest populära träningsformerna det kommande året.


Spinning

Nytt år och nya möjligheter! Många av oss har som mål att komma i form under 2018.


American College of Sports Medicines (ACSM) har sett över vilka träningsformer som kommer bli populärast under det kommande året. Runt 4000 träningsexperter har gett sina åsikter om vad som kommer bli de nya träningstrenderna. Finns det något som passar dig?


HIIT ligger på förstaplats

Tidseffektiv träning är på tapeten. Och i 2018 är det högintensiv intervallträning (HIIT) som tar förstaplatsen på listan – upp från förra årets tredjeplats.


Detta är en träningsform där du tränar korta och intensiva intervaller – till exempel i en cirkelträning. Du kan träna både styrka och kondition och HIIT är sett som en väldigt effektiv träningsform.


Ju fler desto bättre…

Gruppträning kommer fortsätta vara populärt enligt spådomarna. De flesta träningsanläggningarna har ett varierat utbud av gruppträning, från step och spinning till Zumba och träning med rep och gummiband. Det har gjort att många män också har upptäckt att det är motiverande att träna ihop med andra.


Forskning visar nämligen att vi presterar bättre när vi tränar tillsammans med andra. Anmäler du dig på gruppträning tillsammans med en vän eller en partner är chansen mindre att du skolkar eftersom du inte vill svika din träningspartner.


Träning och teknik

Teknik har blivit en trend även inom träning.


Olika apparater som pulsklockor, elektroniska träningsdagböcker, träningsappar, livestreamade träningspass och hand-GPS är exempel på teknik som har intagit träningsarenan.


Andra trender

Andra trender som står starka under 2018 är bland annat funktionell styrka- och basträning. Yoga och flexibilitetsträning är något vi också kommer se mer av. Personlig träning kommer fortsätta vara populärt i år.


Träning för seniorer

Träningsprogram som är anpassade för äldre är en annan trend som håller i sig. Dessa program ska hjälpa till att säkerställa trygga och anpassade aktiviteter till äldre, vilket bidrar till ökad livskvalitet och bättre funktion i vardagen.


Komma igång

Träning är positivt för oss på så många sätt. Det viktigaste är dock inte att följa trender, utan att hitta en träningsform som passar för dig. Om det är något du ser fram emot är det nämligen lättare att hålla goda vanor hela året. Vanligtvis är det att komma igång som är den största utmaningen, så klarar du det så är mycket gjort!


Önskar dig ett gott träningsår!


Källor:
American College of Sports Medicines (ACSM), Aktiv trening, NRK, NHI


Ref. PP-FRI-NOR-0366