Omega-3 för hjärtat
Omega-3 för hjärtat!
Du har säkert hört att fett är osunt för hjärtat. Det stämmer faktiskt inte för alla typer av fett. Omega-3 fettsyrorna EPA och DHA från fisk och skaldjur bidrar faktiskt till hjärtats normala funktion!

Omega-3 för hjärtat

Omega-3 för hjärtat!


Du har säkert hört att fett är osunt för hjärtat. Det stämmer faktiskt inte för alla typer av fett. Omega-3 fettsyrorna EPA och DHA från fisk och skaldjur bidrar faktiskt till hjärtats normala funktion!


Omega-3 för hjärtat

Det började med eskimåerna

Intresset för fiskoljans positiva egenskaper tog fart då det blev känt att eskimåer på Grönland väldigt sällan får problem med hjärta och kärl, även om dom har en kosthållning med väldigt mycket fett. Detta är ju tvärt emot vad vi lärt oss från barndomen om att fett ökar kolesterolet.


Skillnaden är att fettet i eskimåernas kosthållning i huvudsak består av marint fett från fisk och marina däggdjur som säl och val. I väst, är det animaliskt fett från djurriket som står överst på menyn. På andra ställen äter man rikligt med fett från växtriket, som till exempel i Grekland där olivoljan används väldigt mycket.


Sedan denna upptäckt blev gjord på Grönland har otaliga forskningsprojekt försökt att kartlägga vad som är skillnaden på fettet från en ko, en fisk och en oliv. Och vad är det som gör att dessa har olika påverkan på hjärtat?


Animaliskt fett

Fettet från landlevande däggdjur och mejeriprodukter kallar vi mättat fett. Mättat fett har på molekylnivå formen som en rak stav. Detta gör att det lätt kan packas samman i en fast konsistens – till exempel som ett paket smör.


Ett stort intag av mättat fett kan leda till ökning av fettsubstansen kolesterol i blodet. Norska hälsomyndigheterna rekommenderar att vi byter ut en del av detta fett mot andra typer av fett.


Exempel på matvaror som innehåller mättat fett är rött kött, gräddfil, ost och grädde.


Vegetabiliskt fett

Det fett som i huvudsak härstammar från växtriket kallar vi för omättat fett. Detta fett har en ”brytning” i strukturen och är därmed svårare att packa än de mättade fettsyrorna. Detta ger vegetabiliskt fett en mjuk, eller flytande konsistens. Konsistensen kan ändra sig något i kylskåpstemperatur - som t.ex. olivolja som blir vitaktig och mycket trögflytande.


Omättat fett är mer hälsosamt för hjärtat än mättat fett. Detta är en trolig anledning till att grekerna, som har ett högre intag av vegetabiliskt fett och lägre intag av animaliskt fett än vad vi har, har ett bättre kolesterolvärde i blodet än vad vi har i Nordeuropa och Nordamerika.


Exempel på matvaror som innehåller omättat fett är mjuka margarin, majonnäs, vegetabiliska oljor så som raps-, solros-, och olivolja, avokado och nötter. Vegetabiliskt fett får vi ofta i oss tillräckliga mängder av genom en varierad kost.


Marint fett

Fettet som härstammar från fisk och andra havsdjur, som skaldjur, val och säl, kallar vi för fleromättat fett. Dessa fetter har två ”brytningar” i sin struktur och är svåra att packa samman. Det är därför flytande helt ned till minus 5 grader Celsius eller lägre.


Dessa fettsyror har positiv effekt på hjärtat:

  • Omega-3 fettsyrorna EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion. Positiv hälsoeffekt uppnås vid dagligt intag av 250mg EPA/DHA.
  • Omega-3 fettsyrorna EPA och DHA bidrar till underhåll av normala triglyceridnivåer i blodet. Positiv hälsoeffekt uppnås vid dagligt intag av 2 gram EPA/DHA.*
  • Omega-3 fettsyrorna EPA och DHA bidrar till underhåll av ett normalt blodtryck. Positiv hälsoeffekt uppnås vid dagligt intag av 3 gram EPA/DHA*

* Ett totalt dagligt intag av EPA och DHA bör inte överstiga 5 g.


Det kan förklara mysteriet med att eskimåerna, som har en diet som i huvudsak består av just marint fett, bättre kan bevara en normal hjärtfunktion.


I fet fisk som lax, öring, sill och hälleflundra hittar du det nyttiga fettet i själva fiskköttet och under skinnet. Magrare fiskkött som torsk och sej innehåller mindre fett, dessa fiskarter lagrar nämligen sitt fett i levern.


Ingen regel utan undantag…

är det något som heter, och det gäller även här. Växter kan också innehålla mättat fett, exempel på det är kokosfett, kakaofett och palmolja.


Vi kan också hitta fleromättat fett i växtriket, till exempel i sojabönor. Det är därför bra att veta att texten ovan är en huvudregel - men det finns alltså undantag.


Oförtjänt dåligt rykte

Fett har fått ett något oförtjänt dåligt rykte och vissa typer av fett kan vi faktiskt öka intaget av. Det är viktigt att känna till att vår kropp behöver få tillfört en viss mängd fett för att våra inre organ ska fungera normalt, däribland det centrala nervsystemet (hjärna och ryggmärg) och ögon. Kroppen använder även fett som energikälla, värmeisolation och stötdämpare.


Omega-3 för hjärtat

Vi bör alltså ersätta lite av det mättade fettet vi äter med fleromättat fett. När det gäller omega-3, rekommenderar Livsmedelsverket oss att äta två till tre fiskmåltider i veckan, varav fet fisk som lax, öring, makrill eller sill minst en gång. För vissa grupper finns mer detaljerade rekommendationer, se livsmedelsverket.se.


Källor:

Livsmedelsverket

Nordic Nutrition Recommandations 2012

The Composition of Food Consumes by Greenland Eskimos / Bang, Dyerberg & Hjørne.

Olive oil, the Mediterranean diet, and arterial blood pressure: the greek EPIC study / Psaltopoulou, Naska, Orfanos m.fl.

Det store norske leksikon.


Ref. PP-FRI-SWE-0035