Första hjälpen för hud och naglar efter sommaren
Första hjälpen för hud och hår efter sommaren
Sol och saltvatten är härligt men sätter sina spår på hud och hår. Vi ger dig tipsen på kroppsvård efter sommaren.

Första hjälpen för hud och...

Första hjälpen för hud och hår efter sommaren


Sol och saltvatten är härligt men sätter sina spår på hud och hår. Vi ger dig tipsen på kroppsvård efter sommaren.


Första hjälpen för hud och hår efter sommaren

Sol och bad är något som många av oss förknippar med sommaren. Men solen kan torka ut både huden och håret. Dessutom är varken saltvatten eller klor speciellt bra för håret eftersom det kan torka ut hårstråna.


Vi ger dig tips för att ta hand om huden och kroppen efter semestern.


Källa till vitamin D

Det är inte utan anledning som vitamin D kallas för ”solens vitamin”. Dagligt solljus stimulerar kroppens egen produktion av D-vitamin. Under sommaren har kroppen chans att producera mycket D-vitamin tack vare solen. ”Solens vitamin” stimulerar upptaget av kalcium och bidrar till att hålla skelettet och tänderna starka.


För att uppnå en tillräcklig mängd vitamin D så räcker det faktiskt att vara i solen 10-15 minuter per dag. Det är dock ändå viktigt att smörja in sig för att skydda huden mot de skadliga UV-strålarna. Om skadan redan har skett, bör du använda en kylande salva som till exempel aloe vera. Är det en kraftigare skada bör du söka råd på närmaste apotek och om du har bränt dig väldigt kraftigt bör du kontakta en läkare.


Rynkor och torr hud

Hud som exponerats för mer sol får djupare rynkor och det kan även göra huden torr och sliten. Feta solkrämer, svett och mindre hälsosam kost under sommaren kan dessutom bidra till en mer oren hud. Huden kan därför behöva lite extra vård och fukt efter många dagar i solen.


Varför inte prova en hemmagjord ansiktsmask? En mask av honung och avokado kan till exempel tillföra fukt till huden. Använd gärna gurkskivor och vatten för att torka bort den.


Vitamin C och kollagen

Vitamin C är ett hemligt vapen för vacker hud då det bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress och bidrar till bildningen av kollagen som har betydelse för huden. Ät därför gärna apelsiner eller andra goda C-vitaminkällor som kiwi, röd paprika och jordgubbar!


Torra läppar

Även våra läppar är utsatta under sommaren och många kan uppleva att deras läppar känns torra och spruckna. Då är det viktigt att hitta ett bra läppbalsam.


VNP rekommenderar ChapStick som är ett läppbalsam med vitamin E och kamfer som ger dig silkeslena läppar. ChapStick har en unik formula som vårdar läpparna samtidigt som den verkar återfuktande. ChapStick Original och Jordgubb innehåller dessutom solfaktor 10 (SPF) för att skydda läpparna mot solen.


Slitet hår

Håret kan också bli torrt och slitet efter sol och bad. Havsbad och poolen kan även bidra till att håret mister lite glans och färg. Om håret även känns risigt med spruckna hårtoppar kan det vara bra att investera i en klippning. Du bör dessutom använda en vårdande hårinpackning.


Biotin, niacin och vitamin B2 är viktigt för huden då de bidrar till upprätthållandet av normal hud, medan biotin även bidrar till att upprätthålla normalt hår.


Zink och selen för naglar och hår

Du bör också se till att få i dig tillräckligt med selen och koppar. Zink och selen bidrar till normalt hår medan koppar bidrar till normala hårpigment.


För naglarna är det speciellt zink och selen som du bör se till att få i dig tillräckligt av eftersom dessa näringsämnen bidrar till att bibehålla normala naglar.


Imedeen Hair and Nails är framtagen för dig som vill ta extra hand om ditt hår och dina naglar. Kost, livsstil och yttre faktorer kan påverka hårets och naglarnas utseende.


Imedeen Hair and Nails arbetar från roten – och ger näring till vackert hår och vackra naglar!


Biotin bidrar till att bibehålla normalt hår. Zink bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress, medverkar i celldelningsprocessen och bidrar till att bibehålla normal hud och naglar. Vitamin D bidrar till kroppens normala upptag av kalcium, bibehålla normala tänder och ett normalt skelett. Zink bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress, medverkar i celldelningsprocessen och hjälper till att bibehålla normal hud, hår och naglar.


Ref. PP-BIF-SWE-0122