Hur mycket fart är det i din kaffekopp?
Hur mycket fart är det i din kaffekopp?
Många av oss dricker kaffe som en liten kickstart - antingen för att få en bra start på dagen eller för att hålla ångan uppe en lång arbetsdag. Men hur mycket koffein måste du ha i koppen för att kaffet ska ha en uppiggande effekt?

Hur mycket fart är det i...

Hur mycket fart är det i din kaffekopp?


Många av oss dricker kaffe som en liten kickstart - antingen för att få en bra start på dagen eller för att hålla ångan uppe en lång arbetsdag. Men hur mycket koffein måste du ha i koppen för att kaffet ska ha en uppiggande effekt?


Hur mycket fart är det i din kaffekopp?

I februari 2014 publicerade EUs organ för matsäkerhet (EFSA) en vetenskaplig studie där de hävdar att en kopp kaffe måste innehålla minst 75 mg koffein för att man ska kunna säga att den har en uppiggande effekt.


Eftersom de flesta av oss inte har tillgång till ett kemiskt laboratorium och vi inte har någon möjlighet att mäta kaffets exakta innehåll av koffein, är det bättre att tänka på hur du brygger kaffet och mängden kaffebönor du använder för att få reda på om just din kaffekopp innehåller tillräckligt med koffein.


Kafferostning, bryggning och koppstorlek

Du kanske har hört talas om tumregeln som säger att en kopp kaffe innehåller cirka 100 mg koffein? I själva verket kan mängden variera från 40 till 176 milligram, beroende av mängden och vilken sorts bönor som används.


Du trodde kanske att en stark, bränd kaffesmak betyder att kaffet innehåller mycket koffein? Det är faktiskt tvärtom – kraftig rostning gör att bönorna förlorar lite av koffeinet.


Sättet som man tillagar kaffet kan också påverka koffeininnehållet. Kaffe som har tillagats med filter ger mindre koffein än motsvarade mängd bönor som bryggts under tryck, till exempel när man gör en espresso.


Storleken på koppen här däremot, kanske överraskande, inte så stor betydelse för koffeininnehållet. Det har nämligen visat sig att man har en tendens att välja storleken på koppen utifrån styrkan på kaffet. Innehållet i en kopp kaffe håller sig därför ganska stabilt, oberoende av storleken på koppen!


Svart kaffe

Låt oss säga att du ska göra en kopp rykande varmt, svart kaffe. Du använder standardmåttet på 7 gram bönor per kopp och Arabicabönor som innehåller runt 11 milligram koffein per gram bönor. Detta ger dig en kopp kaffe med cirka 80 milligram koffein. Så långt allt väl, och över den magiska gränsen 75 milligram koffein!


Americano

Standardstorleken på en kopp kaffe är i stora delar av Europa omkring 120 ml, medan den i USA är omkring 240 ml. Trots detta så innehåller en typisk kopp amerikanskt kaffe inte mer än omkring 95 milligram koffein. Kanske i det svagaste laget smakmässigt kan några tycka, men ändå innehåller det mer än tillräckligt med koffein för att ha en uppiggande effekt.


Espresso

Den italienska espresson serveras ofta i en liten kopp på omkring 30 ml. Trots detta så innehåller de som regel mellan 40 och 75 milligram koffein. Det är alltså ett kaffe med stark smak men det innehåller i många fall för lite koffein för att man ska kunna räkna med en uppiggande effekt. Kanske är det inte så konstigt att många italienare beställer en dubbel?


Latte, Cappuccino, Mocha och andra kaffedrinkar med mjölk

Eftersom dessa kaffedrinkar är baserade på espresso är det ganska enkelt att beräkna koffeininnehållet. En enkel latte innehåller exempelvis mellan 40 och 75 milligram koffein, medan en dubbel innehåller mellan 80 och 150 milligram.Källor:

EFSA; Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to caffeine and increased alertness pursuant to Article 13(5) of Regulation (EC) No 1924/20061.

Focus on food safety; How much coffee in your coffee?Ref. PP-CLV-NOR-0251