Restips och kom-ihåg-lista till semestern
Restips och kom-ihåg-lista till semestern
Vart går din semesterresa i år? Vi har bra råd och tips på vad du bör ha med dig i reseapoteket – vare sig du ska på solsemester, storstadssemester, resa till fjällen eller till ett exotiskt resmål!

Restips och kom-ihåg-lista...

Restips och kom-ihåg-lista till semestern


Vart går din semesterresa i år? Vi har bra råd och tips på vad du bör ha med dig i reseapoteket – vare sig du ska på solsemester, storstadssemester, resa till fjällen eller till ett exotiskt resmål!


Restips och kom-ihåg-lista till semestern

Solsemester

Är du en av dem som ser fram emot lugna dagar med sol, sand och stilla vågor i sommar? Här kommer några tips som gör solsemestern ännu bättre!

1. Solskyddsfaktor är väldigt viktigt för både små och stora under solsemestern! Solens strålar är ofta starkare än hemma, så solkräm med hög solskyddsfaktor och regelbunden insmörjning är viktigt. Det kan dessutom vara bra att ta med ett solstift till utsatta områden som läppar, näsa och öron samt en bra after sun eller fuktkräm.

2. Ta hand om din syn. När du är ute i solen är det viktigt att ta hand om dina ögon. Använd solglasögon som blockerar 99 % av UV-strålarna. Solglasögon förebygger även rynkor runt ögonen. Du kan köpa speciella solglasögon som är avsedda för träning och aktivitet.

3. Mjölksyrabakterier. Som komplement kan mjölksyrabakterier vara bra att inkludera i ditt reseapotek! Förutom att vara uppmärksam på vad du äter bör du även ta med en desinfekterande handsprit och vara noggrann med handhygienen.


Storstadssemester

I storstäder som New York, Paris eller Tokyo är det oftast inte så svårt att hitta ett apotek. Men missförstånd och språkproblem kan uppstå – därför kan det vara bra att ta med ett litet reseapotek även när resan går till en storstad.

1. Undvik skavsår! Storstadssemester innebär ofta mycket promenerande och det kan vara en bra idé att ta med skoskavsplåster. Skoskav kan förebyggas genom att minska friktionen mellan sko och hud genom att använda skoskavsplåster eller strumpor.

2. Buller och stress. Mycket trafik och många människor – ofta i kombination med många sevärdheter som ska besökas. Drick ordentligt med vatten så att du slipper huvudvärk! Reser du till en storstad bör du även tänka på att storstadslivet kan vara pulserande ända in på småtimmarna. Ta därför gärna med dig öronproppar för att säkra nattsömnen om du ska bo centralt.

3. Solskydd. Det är viktigt att skydda huden med solkräm även i storstan. Solen tar även när du går in och ut ur butiker eller sitter på en sightseeingbuss.


Campingsemester, fjällresa eller båttur

1. Campingsemester, fjällresa eller en semester med båten betyder ofta en aktiv semester. Det kan därför vara bra att ta med sig ett reseapotek om en tillfällig skada eller sjukdom skulle inträffa.

2. Första hjälpen kit. Vare sig du är i fjällen eller på sjön så kan det vara långt till närmaste apotek. Därför bör du ha ett första hjälpen kit nära till hands i stugan eller båten. Då har du medicinsk utrustning tillgänglig om någon skulle råka bli sjuk eller skada sig.

3. Undvik skavsår. Fjällturen eller campingsemester kan innebära mycket vandrande och det kan då vara en bra idé att ta med sig skoskavsplåster. Skavsår kan även förebyggas genom att minska friktionen mellan sko och hud genom att använda plåster eller strumpor.

4. Åksjuka. Vädret kan förändras snabbt till sjöss och en idyllisk soldag kan plötsligt förvandlas till en sjukstuga. Sjösjuka kan drabba vissa och det kan därför vara bra att ha åksjuketabletter liggande i båten.

5.Mygg, fästing och huggorm. Myggorna kan vara plågsamma följeslagare vid campingstugan och det kan därför vara bra att ha med sig myggmedel och medel som hjälper mot klådan. Om du är på resa i ett område med mycket fästningar kan du använda myggmedel som även kan verka förebyggande mot fästingbett. Ordentliga skor är viktigt när du går i skog och mark för att minska risken för huggormsbett. Om du ändå skulle råka bli biten så är det viktigt att hålla sig lugn och så snart som möjligt komma i kontakt med Giftinformationscentralen eller läkare.


Exotiska resmål

Att resa till mer exotiska resmål blir allt mer vanligt. För att göra resan så lyckad som du drömmer om är det viktigt med noggrann planering.

1. Vaccin och malariamedicin. Behovet av vaccinering är beroende på resmålet, hur länge du ska vara borta, hur du ska bo samt ditt allmänna hälsotillstånd. Vaccin måste som regel tas några veckor innan avresa, så var ute i god tid! Malarian är utbrett i vissa delar av världen, förebyggande medicin mot malaria kan fås på recept.

2. Solskydd. Solens strålar kan vara starkare än hemma när du befinner dig på sydligare breddgrader och du bör därför skydda dig mot solen. Förutom en solkräm med passande solskyddsfaktor kan det vara en bra idé att ta med ett solstift till utsatta områden som läppar, näsa och öron samt en bra after sun eller fuktkräm.

3. Skydda dig mot myggen. Myggbett kan vara obehagligt men här hemma är sticken helt ofarliga. Skall du resa till ett mer exotiskt resmål, kan det däremot finnas en risk att myggen kan överföra farliga sjukdomar. Det är viktigt att skydda sig mot stick med myggmedel och myggnät. Skydda även kroppen med sockar, långbyxor och långärmade tröja, gärna impregnerat med klädspray som innehåller permetrin. Det kan vara bra att sova under ett myggnät vid övernattning både inom- och utomhus.

4. Mjölksyrabakterier. Som komplement kan mjölksyrabakterier vara fördelaktig att inkludera som en naturlig del av ditt reseapotek! Förutom att vara uppmärksam på vad du äter bör du även ta med en desinfekterande handsprit och vara noggrann med handhygienen.

5. Välmående mage under semestern. Obehag i magen och minskad aptit kan förstöra semstern. Orsaken kan vara att magen inte riktigt tål den främmande maten. Många av oss kanske även har fått uppleva matförgiftning efter att ha ätit kontaminerad mat eller dryck. Några riktlinjer att förhålla sig till kan vara att se till så att köttet är genomstekt, äggen hårdkokta och att grönsakerna är kokta. Var försiktigt med sallad, ljummen mat som stått framme länge och skaldjur. Frukt och grönsaker som kan skalas eller som sköljts i flaskvatten går helt bra. Skulle du ändå bli sjuk är det viktigt att se till att kroppen får tillräckligt med vätska. Drick rikligt med kokat vatten eller flaskvatten. Du kan förebygga vissa magproblem genom att ta mjölksyrabakterier innan.


Generelt

1. Till resan. För att komma fram till resmålet så måste du kanske resa långt med flyg, båt eller bil. Det kan därför vara bra att ta med åksjuketabletter, speciellt om du reser med barn. Öronproppar kan göra det enklare att sova på resan. Det kan dessutom vara bra att ta med stödstrumpor om du brukar ha problem med obehag i benen vid längre flygturer.

2. Bra att vara förberedd. Det kan alltid vara bra att ha med smärtstillande och febernedsättande mediciner. Sårtvätt och plåster likaså, man kan aldrig veta när olyckan är framme!

3. Använder du receptbelagda mediciner? Vid resa till ett land inom Schengen behövs ett så kallat Schengenintyg om du reser med narkotikaklassade läkemedel. Intyget kan du få utskrivet på ett apotek och det är giltigt i 30 dagar. Medicinen bör förvaras i originalförpackning tillsammans med apotekets intyg.

Källor: Vituspotek,1177, HelsenorgeRef. PP-BIF-SWE-0015