Frågor och svar

Frågor och svar


Här hittar du svaren på några av de vanligaste frågorna och andra saker som du kanske undrar om oss eller våra produkter.


Frågor och svar

Kontakta gärna vår kundservice gratis på kundtelefon 020-47 47 48 eller kundservice@vnp.se


 • Säljs produkterna i flera länder?

  Ja. Vesterålens Naturprodukter marknadsför och säljer sina produkter i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

 • Kan jag kombinera flera produkter?

  Ja, flera av våra produkter kan kombineras. Omega-3 produkterna innehåller inte vitamin A så det går fint att kombinera dem med andra produkter som innehåller vitamin A. Flera av våra produkter innehåller vitamin D och vitamin E. Väljer du att kombinera produkter, eller att öka doseringen måste du titta på den totala mängden vitaminer i förhållande till rekommendationerna för dagligt intag.
  Om du är osäker på innehållet hittar du en översikt för varje produkt på våra produktsidor. Fråga oss gärna om råd, eller prata med din läkare om du är osäker på om en produkt, eller om en kombination av produkter är det rätta för dig.

 • Marin eller vegetabilisk omega-3?

  Det finns olika typer omega-3: Vegetabilisk (ALA) från växtriket och marin omega-3 (EPA och DHA) från fisk och skaldjur.
  EPA och DHA är långkedjade fettsyror med dubbelbindning. EPA har 5 dubbelbindningar och DHA har 6 dubbelbindningar.
  Fett från växter (ALA) är också en långkedjad fettsyra men har färre dubbelbindningar än EPA och DHA och är därmed något kortare. Vår kropp kan enbart omvandla fett från växtriket i små mängder till EPA och DHA.

 • Vilken hållbarhet har produkterna?

  Hållbarheten hittar du på etiketten på våra produkter. Se på bäst-före datumet där.

 • Kan barn äta Argus?

  Argus är ett kosttillskott för vuxna. Alternativet är vårt Multivitamintillskott som vi rekommenderar till barn över 11 år.

 • Kan barn äta Bifiform?

  Ja. Det går bra att ge produkten till barn över 3 år om de tål mjölk.

 • Kvalitet och spårbarhet

  Vesterålens Naturprodukter har högt fokus på kvalitet, som omfattar full spårbarhet av råvaror och produktionsprocesser, samt analyser av varje produktion som säkrar att omega-3 produkterna uppfyller de kvalitetskrav som gäller. Läs mer om kvalitet på vår hemsida.

 • Kan personer med mjölkallergi äta Bifiform?

  Personer som är laktosintoleranta och som inte heller tål syrade mjölkprodukter kan äta mjölksyrabakterier i form av kosttillskott. Personer med mjölkallergi rekommenderas däremot INTE att äta Bifiform. Orsaken är att bakteriestammarna är odlade i en substans som innehåller mjölk (möjliga spårämnen).

 • Vilken typ av gelatin används i våra kapslar?

  I omega-3 produkterna används enbart gelatin från nötkreatur. Halal- och/eller koshergodkänt.

 • Vad är skillnaden på etylester och triglycerider?

  Det finns två typer fiskoljekoncentrat. Etylester och koncentrerade triglycerider. Vissa produkter är koncentrerade triglycerider, medan andra är i etylesterform. Både etylester och koncentrerade triglycerider är framställda av fisk och koncentrerade på samma sätt.
  Koncentrerade triglycerider genomgår en liten längre produktionsprocess än etylester. Detta har inga hälsomässiga effekter
  Alla våra Fritt Flyt produkter är i triglyceridform.

 • Varför är Fritt Flyt Plus dyrare än Fritt Flyt?

  Fritt Flyt Plus är en kombinationsprodukt som ger dig tillskott av både omega-3 och kalcium i en kapsel. Detta gör att produkten har ett högre pris än Fritt Flyt Omega-3. På våra produktsidor hittar du översikt över priser och innehåll i de olika produkterna.

 • Hur skiljer vi oss från övriga omega-3 produkter som finns på marknaden?

  Bland de stora aktörerna på marknaden är skillnaden i kvaliteten på fiskoljan liten. I Sverige är det mycket stränga krav på kvalitet och renhet vid försäljning av dessa produkter. Regelbundna kontroller utförs på både leverantörernas produktionsprocesser och på färdiga produkter. Det finns många produkter på marknaden och vi förstår att det ofta kan vara svårt att veta vad man ska titta efter.
  Som sagt är det praktiskt taget ingen kvalitetsskillnad mellan de olika omega-3 produkterna och vi menar därför att det är relevant att göra en jämförelse på priset för en daglig dos omega-3, eller pris per gram omega-3 på de olika produkterna. För många är det viktigt att inte behöva äta flera produkter, eller stora mängder, för att uppnå dagsdosen. Om du fortfarande är osäker är du välkommen att ringa vår kundservice som gärna hjälper dig.

 • Jag upplever ”fisksmak” efter intag?

  Vissa kan uppleva att det smakar fisk efter intag av omega-3 kapslarna. Då rekommenderas det att du tar kapslarna i samband med måltid, eller på kvällen innan du går och lägger dig.

 • Kan personer med fiskallergi äta omega-3 kapslar?

  Om du är allergisk mot fisk bör du alltid rådgöra med din läkare innan du börjar äta omega-3 produkter.

 • Vad är skillnaden mellan Fritt Flyt och Fritt Flyt Plus?

  Skillnaden är mängden omega-3 per kapsel, storleken på kapslarna och vilka vitaminer och mineraler som är tillsatt. Rekommenderad daglig dos av Fritt Flyt är 2 kapslar medan rekommenderad daglig dos för Fritt Flyt Plus är 3 kapslar.
  Fritt Flyt Plus är en kombinationsprodukt som utöver omega-3 och vitaminerna D3, K2 och B6 innehåller kalcium. 3 kapslar ger ett tillskott på 483 mg ren kalcium. På våra produktsidor hittar du översikt över innehållet i våra olika produkter.

 • Vad betyder ett regelbundet intag av omega-3 och behöver jag det?

  Svenska Livsmedelsverket rekommenderar oss att äta fisk två-tre gånger i veckan, varav fet fisk en gång. Till fet fisk räknas lax, öring, makrill eller sill.
  Omega-3 (EPA och DHA) bidrar till normalfunktion av hjärtat. Positiv hälsoeffekt uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg EPA och DHA.
  Omega-3 (DHA) bidrar till normal syn och hjärnfunktion. Positiv hälsoeffekt uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg DHA.
  Omega-3 är essentiella fettsyror som din kropp är beroende av för att bevara viktiga funktioner. Kroppen kan inte själv tillverka omega-3 (EPA och DHA) i stora mängder och måste därför få det tillfört via kosten.
  Mer än 10.000 studier bekräftar att omega-3 kan vara bra för hjärta, hjärna och ögonhälsa.

 • Är förhållandet mellan omega-3 och omega-6 viktigt?

  Ditt intag av omega-3 och omega-6 har betydelse för fettsyrabalansen i kroppen. Helst bör det vara ett 1:3 förhållande mellan omega-3 och omega-6. Med våra moderna kostvanor är det tyvärr så att är mängden omega-6 i förhållande till omega-3 är upp till 20 gånger mer istället för 3 gånger mer. En sund och varierad kost som är rik på omega-3 fettsyror kan ge en bättre balans mellan dessa två typer av fettsyror.

 • Kan gravida och ammande använda Fritt Flyt produkterna?

  Gravida och ammande bör generellt vara försiktiga vid användning av kosttillskott och det rekommenderas att man rådgör med läkare innan intag.

 • Har omega-3 produkterna dokumenterad effekt?

  Ja. Omega-3 fettsyrorna EPA och DHA som är huvudingrediens och verkningsämne i våra omega-3 produkter är bland det mest studerade och bäst dokumenterade i världen.
  Omega-3 (EPA och DHA) bidrar till normalfunktion av hjärtat. Positiv hälsoeffekt uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg EPA och DHA.
  Omega-3 (DHA) bidrar till normal syn och hjärnfunktion. Positiv hälsoeffekt uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg DHA.
  Omega-3 är essentiella fettsyror som din kropp behöver för att bevara viktiga funktioner. Kroppen kan inte själv producera omega-3 i stora mängder och måste därför få det tillfört via kosten.
  Mer än 10.000 studier bekräftar att omega-3 kan vara bra för hjärta, hjärna och ögonhälsa.

 • Vad är skillnaden mellan fiskolja och krillolja?

  Verkningsämnena i krillolja och fiskolja är de samma; omega-3 fettsyror. En betydlig andel av omega-3 fettsyrorna i krilloljan är bundna som fosfolipider, medan omega-3 från fiskolja är i form av triglycerider. Krillolja har ett naturligt innehåll av astaxanthin och det är detta som ger krilloljan den röda färgen.

 • Vad är skillnaden mellan fiskolja och sälolja?

  Verkningsämnena i sälolja och fiskolja är de samma; omega-3 fettsyrorna (EPA, DHA och DPA).
  När det gäller koncentrerade fiskoljeprodukter, som Fritt Flyt produkterna, är mängden EPA och DHA mycket högre än i okoncentrerade säloljeprodukter. Det betyder att du måste äta fler kapslar med sälolja i förhållande till Fritt Flyt kapslar för att uppnå samma mängd omega-3 (EPA och DHA).
  I en vanlig Fritt Flyt olja är det mellan 3,5-6 % DPA. Mängden DPA i en vanlig sälolja är den samma.

 • Kan barn äta Fritt Flyt produkterna?

  Små barn kan ha problem med att svälja kapseln. Vi har därför valt att rekommendera Fritt Flyt Omega-3 och Fritt Flyt Plus från fyllda 6 år. Vi har också en egen produkt för barn och vuxna som inte tycker om att svälja kapslar. Fritt Flyt Junior är tuggbara gelétabletter med god smak av citron. Fritt Flyt Junior rekommenderas till barn som fyllt 3 år.

 • Varifrån kommer oljan och vilken fisk används?

  Oljan kommer från pelagisk stimfisk fångad i Stilla havet utanför Peru och Chile (Sydamerika). Pelagisk fisk lever högt uppe i vattenskikten och livnär sig på plankton. Typiska pelagiska arter är lodda, anchoveta, sardiner och krill.
  Fiskoljan som används i Fritt Flyt produkterna kommer från anchoveta och sardiner och levereras med ursprungsintyg som gör att oljan kan spåras tillbaka till fiskevatten. Oljan raffineras i Kanada – efter våra specifikationer och blir vidare transporterad till våra leverantörer, för produktion och inkapsling.

 • Var hittar jag innehållsförteckningen på produkterna?

  Du hittar komplett innehållsförteckning på vår hemsida. Klicka på produkter, välj produkt och klicka därefter på ”Läs mer”.
  Har du frågor om våra produkter kan du också ringa vår kundservice på telefon 020-47 47 48 eller skicka e-post till kundservice@vnp.se.
  Behöver du råd eller vägledning om kost och kosttillskott är våra handläggare alltid redo att hjälpa dig!