Fiskegrateng
Fiskgratäng
Hemlagad fiskgratäng är en traditionell rätt som de flesta känner igen från barndomen. Servera klassikern rykande varm med råkost, kokt potatis och lite smält smör.

Fiskgratäng

Fiskgratäng


Hemlagad fiskgratäng är en traditionell rätt som de flesta känner igen från barndomen. Servera klassikern rykande varm med råkost, kokt potatis och lite smält smör.


Fiskegrateng

4 portioner
Ingredienser

600 g torskfilé, utan skinn och ben
3 msk smör
4 msk vetemjöl
4 dl mjölk
3st ägg
Salt
Muskot
Ströbröd

Tillbehör
Råkost
Potatis


Gör så här

  • Sätt ugnen på 180 °C.
  • Skär torskfilén i bitar.
  • Smält smöret och rör i vetemjöl. Späd med mjölk, lite åt gången. Rör ordenligt hela tiden tills du får en sås utan klumpar. Om du använder rå fisk kan du göra såsen extra tjock.
  • Låt såsen kallna lite, rör i ägg och smaka av med salt och muskot.
  • Blanda i torskbitarna i såsen och häll över i en smord ugnsfastform.
  • Strö över ströbröd och tillaga gratängen längst ner i ca 40 minuter.


Servera gratängen med råkost och kokt potatis vid sidan av. Du kan även servera med lite smält smör om du önskar det.


Tips: Fiskgratängen kan lagas av alla typer av vitfisk, både rå och kokt. Använd gärna rester från dagen före. Kokt pasta eller grönsaker kan ersätta lite av fiskmängden. Stektiden är kortare om fisken är kokt.