Stekt lax med parmesan
Stekt lax med parmesan
Lax kan tillagas på många olika sätt. Denna laxrätt med ratatouille och parmesankräm är en smakrik kombination som passar utmärkt när du ska ha middagsgäster.

Stekt lax med parmesan

Stekt lax med parmesan


Lax kan tillagas på många olika sätt. Denna laxrätt med ratatouille och parmesankräm är en smakrik kombination som passar utmärkt när du ska ha middagsgäster.


Stekt lax med parmesan

Foto: Alf Børjesson. © Norwegian Seafood Council


4 portioner
Ingredienser

600 g laxfilé, utan skinn och ben
4 tsk tapenade
Salt och peppar
Olja


Ratatouille
3 schalottenlökar
¼ kinesisk vitlök (king solo)
1 morot
1 zucchini
1 aubergine
1 lök
400 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
3 msk olivolja
Salt och peppar


Parmesankräm
3 dl vispgrädde
125 g parmesanost
Salt och peppar


Gör så här:

  • Skär laxfilén i portionsbitar (om laxen inte redan är i portionsbitar), strö över salt och stek dem i olja i ca 2 minuter på varje sida.


Ratatouille

  • Finhacka schalottenlök och vitlök och tärna de andra grönsakerna.
  • Fräs lök, krossade tomater och tomatpuré i olivolja i 2-3 minuter.
  • Sänk värmen och låt såsen sjuda i minst 30 minuter.
  • Blanda i grönsakerna och låt koka i ca 10 minuter.


Parmesankräm

  • Koka ner vispgrädden till hälften.
  • Rör ner riven parmesan så att det smälter i grädden.
  • Smaka av med salt och peppar.


Servera laxen med ratatouille, parmesankräm och tapenade.