Därför ska du äta blåbär!
Därför ska du äta blåbär!
Att äta blåbär regelbundet är bra för kroppen. Och det finns ingen anledning till att misströsta över att blåbärsäsongen är över – frysta bär är nämligen ett utmärkt alternativ eftersom bären behåller sitt näringsvärde.

Därför ska du äta blåbär

Därför ska du äta blåbär!


Att äta blåbär regelbundet är bra för kroppen. Och det finns ingen anledning till att misströsta över att blåbärsäsongen är över – frysta bär är nämligen ett utmärkt alternativ eftersom bären behåller sitt näringsvärde.


Därför ska du äta blåbär!

Högt innehåll av flavonoider

Det lilla blå bäret, som är ett av Sveriges vanligaste bär som växer vilt, innehåller mycket C-vitamin och antioxidanter. Det finns en rad ämnen som betecknas som antioxidanter och blåbär har höga halter av den typen som kallas flavonoider.


I den östra delen av världen är grönt te en av de viktigaste källorna till flavonoider i kosten.


Antocyaniner – färgämnen som gör att vissa frukter och grönsaker är blå, röda eller lila – tillhör ämnesgruppen flavonoider. Innehållet av antocyaniner i blåbär är högre än i både jordgubbar, hallon och tranbär.


Skyddar kroppens celler

Reaktiva syreföreningar, som fria radikaler, bildas hela tiden i vår kropp som en biprodukt när kroppen förbränner syre. När produktionen av skadliga syreföreningar blir högre än vad kroppen klarar av att bryta ner på egen hand, bildas oxidativ stress, som är en form av skadlig oxidation.


En rad olika ämnen i maten ingår på olika sätt i kroppens mekanismer för att ta hand om överskottet av fria radikaler. Ämnen kallas antioxidanter. Flera näringsämnen fungerar som antioxidanter, till exempel vitamin E, vitamin C, riboflavin och selen.


För syn och immunförsvar

Idag finns det också kosttillskott som använder sig utav de nyttiga ämnena som finns i blåbär.


Argus Blåbär från Vesterålens Naturprodukter är ett kosttillskott med blåbärsextrakt i kombination med lutein, zink, selen, vitamin A och vitamin E. Vitamin A, zink och selen bidrar till att bibehålla normal syn och bidrar även till immunsystemets normala funktion. Vitamin E och selen bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.


Källor:
Livsmedelsverket


Ref. PP-STX-SWE-0027