Solen
Fyra goda skäl till att ta sig ut i solen!
Det finns ingen anledning att undvika solen i sommar. Så länge som du skyddar hud och ögon mot UV-strålar och undviker att bränna dig så kan solljuset vara bra för oss på många sätt.

Fyra goda skäl till att ta...

Fyra goda skäl till att ta sig ut i solen!


Det finns ingen anledning att undvika solen i sommar. Så länge som du skyddar hud och ögon mot UV-strålar och undviker att bränna dig så kan solljuset vara bra för oss på många sätt.


Solen

Du ökar D-vitamin-nivån – ”solens vitamin”

Det är inte utan anledning som D-vitamin kallas för ”solens vitamin”. Dagligt solljus på huden stimulerar nämligen kroppens egen produktion av D-vitamin. ”Solvitaminet” stimulerar kroppens upptag av kalcium och håller skelett och tänder sunda och starka. Du kan även få i dig D-vitamin genom att äta fet fisk så som lax samt genom en del mejeriprodukter.


Alla Fritt Flyt produkter från VNP innehåller D-vitamin och omega-3. Om du tar tre kapslar per dag* så får du i dig 7,5 mikrogram D-vitamin utöver det du får i dig via din kost. Samtidigt så får du i dig de nyttiga omega-3 fettsyrorna. För att kunna erbjuda något för alla så har vi tre olika produkter i Fritt Flyt serien; Omega-3, Plus och Junior.


Vi känner oss fräschare med lite färg på kroppen

Vacker, gyllene sommarhud gör något för självförtroendet för många av oss. Vi känner oss mer hälsosamma när vi har varit ute och fått lite färg på kroppen. Men för mycket solning kan vara skadligt om du inte skyddar dig.


Det finns flera tillskott som kan hjälpa dig att få ut så mycket som möjligt av tiden i solen. Imedeen Tan Optimizer från VNP är framtagen för användning i solen och bidrar till att skydda din hud före, under och efter solning. Till skillnad från andra soltabletter med bara betakaroten , innehåller Imedeen Tan Optimizer även vitamin C och E samt pigment från lykopen och lutein – en unik sammansättning av karotenoider!


Men använd alltid solkräm med passande solfaktor (SPF) tillsammans med IMEDEEN® Tan Optimizer. Kom ihåg att det är rekommenderat att hålla sig i skuggan mitt på dagen när UV-strålarna är som starkast.


Vi blir lyckligare av solen

”Vi blir så glada när solen skiner”, är en sång av Alf Pröysen. Det kan de flesta hålla med om. Många av oss känner att solen hjälper både mot humöret och mot energin. Det är lättare att komma ut ur sängen på morgonen, samt vara aktiv och mer social. Det har enligt forskningen en förklaring!


Solen ger oss en lyckokänsla, det är för att solstrålarna frigör endorfiner i vår kropp. Ljus ökar de signalämnena i hjärnan som gör oss glada, motiverade och aktiva, samtidigt som vi blir avslappnade.


Det allra bästa är att få mycket ljus på dagtid och lite på kvällen. Då laddar du upp melatoninproduktionen, som är ett mörkerhormon som styr dygnsrytmen.


Ät mat som mognat i solen och få i dig C-vitaminer

Det är inte bara vi som strålar lite mer när solen skiner. På det soliga sommarhalvåret kan vi plocka och skörda både grönsaker och bär som är bra för kroppen, som till exempel C-vitaminrika jordgubbar, svarta vinbär, tomater och spenat.


Vitamin C kan inte tillverkas i kroppen, och måste därför tillföras genom mat och dryck. C-vitaminens huvudfunktion i kroppen är att fungera som ett koensym (hjälpämne) i kroppens produktion av kollagen, och bidrar därmed till normal kollagenbildning. Kollagen är ett protein som bland annat finns i kroppens bindväv, blodkärl, brosk och ben.


Vitamin C skyddar cellerna mot oxidativ stress, bidrar till normalfunktion av immunförsvaret och är nödvändig för att bevara din energinivå. Dessutom bidrar vitamin C till kroppens upptag av järn.

Vitamin D bidrar till kroppens normala upptag av kalcium, bevarar normala tänder och ett normalt skelett. Vitamin C bidrar till normal energiomsättning och till att reducera trötthet och utmattning.Källor: forskning.no, Business Insider, Bergens Tidende.