vitaminK_1140x600.jpg

K Vitamin

K-vitamin är en av de fettlösliga vitaminerna som bidrar till normal blodlevring och till att bibehålla normal benstomme.

K-vitamin - aktiverar proteiner 

Man kan dela in K-vitaminerna i två olika grupper: K1-vitamin och K2-vitamin. K2-vitamin är speciellt viktigt för att transportera kalcium till vårt skelett, därmed bidrar K-vitamin till bibehållandet av normal benstomme.

K-vitaminets funktion är aktivering av flera olika proteiner i kroppen. Aktiveringen gör att dessa proteiner kan binda kalcium. 14 olika proteiner i kroppen som behöver K-vitamin har upptäckts och de finns bland annat i njurarna, benvävnaden och i blodet.

K-vitamin finns i två naturliga former

K-vitamin är det gemensamma namnet på ett flertal föreningar, två av grupperna bland dem återfinns naturligt:

K1-vitamin – fyllokinon – återfinns i gröna växter som exempelvis sallad, kål, brysselkål, broccoli och spenat.

K2-vitamin – menakinon – bildas av bakterier i tarmen och återfinns i olika livsmedel, till exempel ägg, lever, njure och ost. Så kallad Natto, sojabönor som jästs – är särskilt rika på K2-vitamin.

Nyfödda ges en injektion med K-vitamin, då modersmjölken innehåller lite av K-vitaminet.

Kroppen ombildar de olika K-vitamintyperna till den form som våra kroppar kan tillgodogöra sig, menakinon-4.

Syntetiskt K-vitamin

En del läkemedel och kosttillskott har innehåll av en sorts syntetiskt K-vitamin, menadion, detta kallas även K3-vitamin. K3-vitamin, menadion, är vattenlöslig och kan, till skillnad från naturligt K-vitamin, vara giftigt i större doser.

Hur K-vitamin tillförs

Mest K1-vitamin finns i vanlig kost. K2-vitamin däremot kan bildas i tarmen, men det sker i en del av tarmen där bara en liten del kan upptas i kroppen. Därför är tillförseln av K1-vitamin större än tillförseln av K2-vitamin vid en normal kost. K2-vitaminnivån i kroppen kan ökas genom intag av mycket mat med innehåll av en del av vitaminet, som ägg, lever, ost och njure, eller Natto, den japanska jästa rätten. Intaget av K1-vitamin kan ökas om man äter mycket gröna grönsaker, exempelvis broccoli, spenat, brysselkål, sallad och kål. Det kan eventuellt även tillföras genom kosttillskott.

Hjärtat och levern

Såväl hjärta som lever har förmåga att lagra K-vitamin. Det som lagras mest i vår lever är vitamin-K2. Kroppen har, till skillnad från övriga vitaminer som är fettlösliga, små lager av vitamin K och dessa förbrukas fort. Det är därför vi behöver regelbunden tillförsel av K-vitamin i kosten.  

Det finns inga officiella rekommendationer för intag av K-vitamin i Sverige. För att bidra till normal blodlevring behöver man antagligen 1 µg/kg kroppsvikt. För att bidra till att bibehålla normal benstomme kan det behövas större mängder. Studier tyder på att 45 µg/dag av K2-vitamin räcker för att bidra till att bibehålla normal benstomme.

Antibiotikabruk, diarré och en gallblåsa med dålig funktion gör att kroppen förlorar K-vitamin.

K-vitamin bidrar till normal blodlevring

K1-vitamin har troligen sin viktigaste funktion i levern, där det snabbt tas upp från blodet och aktiverar proteiner som bidrar till normal blodlevring.

K-vitamin bidrar till att bibehålla normal benstomme.


I benvävnaden finns tre proteiner som K-vitaminet aktiverar:

  • Osteokalcin
  • Matrix-Gla-protein
  • Protein S

Dessa proteiner är troligen viktiga för skelettet då de påverkar mineraliseringen av benvävnad där mineraler som kalcium och magnesium tas upp. K-vitamin bidrar därmed till att bibehålla normal benstomme. K-vitamin bidrar tillsammans med D-vitamin till att bibehålla normal benstomme.

K2-vitamin finns i olika former

K2-vitamin förekommer i flera former, och dessa transporterar kroppen på olika sätt. Man tror att K2-vitamin med långa sidokedjor (som MK-7, MK-8 och MK-9) absorberas bra, samtidigt som de tillbringar längre tid i blodet än K1-vitamin. Därför är de lättillgängliga för kroppen när den behöver dem.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.