Omega-3
Omega 3 kallas de fleromättade fettsyror som finns i växter och fisk. Våra kroppar är beroende av dessa fettsyror för viktiga funktioner i kroppen.
Korta vs långa fettsyrekedjorna
Det är nödvändigt för kroppen att omega 3-fettsyrorna tillförs från vår kost. Ur växter fås endast den så kallade ”korta” Omega 3-fettsyran alfalinolensyra (ALA), från havslevande djur fås långa Omega 3-fettsyror, dokosahexaensyra (DHA) och eikosapentaensyra (EPA). Dessa långa fettsyrekedjor kan kroppen dra nytta av. Primärt förekommer dessa i feta fiskar, såsom makrill, sardiner, ansjovis, sill och lax.
Omega 3-fettsyror som är essentiella
ALA är en essentiell omega 3-fettsyra som våra kroppar inte själva kan producera. DHA och EPA benämns även som essentiella fettsyror då det inte går att omvandla dem från andra typer av fett, de behöver tillföras via kosten alternativt omvandlas från den essentiella fettsyran ALA.
Omega 3 är bra för kroppen
Forskning visar att essentiella fettsyror är bra för kroppen. De långa omega 3-fettsyrorna EPA och DHA byggs in i cellytan, där de kan omvandlas till signalsubstanser (eikosanoider) i kroppen.
Mycket omättat fett i form av omega 3-fettsyrorna DHA och EPA håller cellytan mjuk och bidrar till hjärtats normala funktion*. Fettsyran DHA bidrar i sin tur till att bibehålla normal hjärnfunktion och normal synförmåga*.
Omega 3-fettsyror från växter eller fisk
Omega 3 som tas från växtriket förekommer som den ”korta” ALA-fettsyran och behöver omvandlas till ”långa” EPA-fettsyror, och i nästa steg DHA, innan kroppen kan tillgodogöra sig den.
Havslevande djur och fiskar som äter alger rika på EPA-och DHA får ett högt innehåll av dessa fettsyror. När små havsdjur blir uppätna av större havslevande djur blir koncentrationen av de långa Omega 3-fettsyrorna höga. När vi människor äter havsdjuren får vi en ökad mängd av de hälsosamma omättade fettsyrorna i kroppen.
Troligen kan människan inte omvandla ALA till EPA på ett effektivt sätt och vi måste därför äta mycket mer av växtoljor än fiskoljor för att samma nivå av Omega 3-fettsyrorna EPA och DHA ska uppnås i våra kroppar.
Omega 3- och Omega 6-fettsyror i kost
Omega 3 i vår kost kommer vanligen från matfett baserat på rapsolja, exempelvis margarin (flytande) (innehåller korta fettsyror, ALA) och från fisk (innehåller långa fettsyror, EPA och DHA). En del sorters nötter, exempelvis valnöten, innehåller Omega 3. Solros-, majs och olivolja innehåller små mängder omega 3-fettsyror.
Det är balansen mellan fettsyrorna som är viktig
För att få en optimerad effekt behöver omättade fettsyror intas i balanserade mängder, det räcker inte med att bara få i sig omättade fettsyror.
I modern kost får vi ofta i oss för mycket av Omega 6-fettsyrorna, från växtoljorna och margarinet, jämfört med hur mycket av omega 3-fettsyrororna från havsmat och fisk vi får i oss.
Omega 3- och omega 6-fettsyror ger upphov till olika signalsubstanser, som ofta har motsatta effekter. En obalans mellan de olika fettsyrorna kan därför leda till sämre hälsa. Det som är skillnaden mellan omega 3 och omega 6 är att omega 3 har en dubbelbindning tre led från slutet av fettsyrekedjan, medan omega 6 har en dubbelbindning sex led från slutet.
Sveriges mest köpta Omega-3 passar de flesta! Med Omega-3 Classic får du omega-3 som är bra för hjärta, hjärna och syn. Vi har dessutom berikat kapslarna med vitamin D & E.
Omega-3 för dig som befinner dig ”mitt i livet”. Med Omega-3 Plus får du Omega-3 som är bra för hjärta, hjärna och syn. Dessutom så har vi även berikat kapslarna med vitamin D, K och kalcium.