VNP_Salmon_closeup_1140x600.jpg

Är din omega-3-nivå under idealisk? Oroa dig inte, du kan öka den med små kostförändringar i din vardag.

Det optimala omega-3-indexet är mellan 8-12%. Resultaten varierar från person till person och kan förändras över tid beroende på hur mycket omega-3-fettsyror du får från din kost. Om ditt resultat är under den ideala nivån kan du göra små förändringar i ditt dagliga liv och öka ditt resultat.

All fisk och skaldjur, liksom växtplankton, innehåller omega-3-fettsyror. Feta fiskarter som lax, sill, ansjovis, makrill, torsk och växtplankton är särskilt bra källor till långkedjiga omega-3-fettsyror. Man kan nästan säga att ju fetare fisken är, desto mer omega-3-fettsyror. Omega-3-fettsyror från alger och fisk har också visat sig vara fördelaktiga för hälsan och tillhör de långkedjiga fleromättade fettsyrorna. De viktigaste omega-3-fettsyrorna är dokosahexaensyra (DHA) och eikosapentaensyra (EPA).

Växtbaserade källor till omega-3 inkluderar bland annat lin- och chiafrön. Växtbaserade omega-3-fettsyror är kortlivade och den vanligaste växtbaserade omega-3-fettsyran är alfa-linolensyra (ALA). ALA måste omvandlas i kroppen till EPA med längre kedja och sedan till DHA för att kroppen ska kunna utnyttja den.

Genom att lägga till bra källor till fettsyror i din kost kan du öka dina omega-3-nivåer på bara några månader, men det kräver regelbundenhet, eftersom kroppen konsumerar omega-3 varje dag och därför behöver få det från kosten dagligen.

Ett enkelt sätt att komplettera en hälsosam kost är också att använda ett högkvalitativt omega-3-tillskott, där du får både EPA- och DHA-fettsyror direkt från kapseln.

Vesterålen's Omega-3 är högkoncentrerad och har genomgått en reningsprocess som avlägsnar tungmetaller och andra orenheter som samlats i fisken. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.