Är din omega-3-nivå under idealisk? Oroa dig inte, du kan öka den med små kostförändringar i din vardag.
Det optimala omega-3-indexet är mellan 8-12%. Resultaten varierar från person till person och kan förändras över tid beroende på hur mycket omega-3-fettsyror du får från din kost. Om ditt resultat är under den ideala nivån kan du göra små förändringar i ditt dagliga liv och öka ditt resultat.
All fisk och skaldjur, liksom växtplankton, innehåller omega-3-fettsyror. Feta fiskarter som lax, sill, ansjovis, makrill, torsk och växtplankton är särskilt bra källor till långkedjiga omega-3-fettsyror. Man kan nästan säga att ju fetare fisken är, desto mer omega-3-fettsyror. Omega-3-fettsyror från alger och fisk har också visat sig vara fördelaktiga för hälsan och tillhör de långkedjiga fleromättade fettsyrorna. De viktigaste omega-3-fettsyrorna är dokosahexaensyra (DHA) och eikosapentaensyra (EPA).
Växtbaserade källor till omega-3 inkluderar bland annat lin- och chiafrön. Växtbaserade omega-3-fettsyror är kortlivade och den vanligaste växtbaserade omega-3-fettsyran är alfa-linolensyra (ALA). ALA måste omvandlas i kroppen till EPA med längre kedja och sedan till DHA för att kroppen ska kunna utnyttja den.
Genom att lägga till bra källor till fettsyror i din kost kan du öka dina omega-3-nivåer på bara några månader, men det kräver regelbundenhet, eftersom kroppen konsumerar omega-3 varje dag och därför behöver få det från kosten dagligen.
Ett enkelt sätt att komplettera en hälsosam kost är också att använda ett högkvalitativt omega-3-tillskott, där du får både EPA- och DHA-fettsyror direkt från kapseln.
Vesterålen's Omega-3 är högkoncentrerad och har genomgått en reningsprocess som avlägsnar tungmetaller och andra orenheter som samlats i fisken.
Sveriges mest sålda Omega-3 , berikad med både D och E-vitamin.